Gőzerővel folyik az aratás

facebook megosztás

Javában tart már az aratás, melynek kezdetét a néphagyomány Péter, Pál napjához köti. E nap június 29-e, de manapság a munkagépek hol később hol pedig korábban indulnak a földekre. Az idei időjárás következtében már jóval július beköszönte előtt megkezdődött a betakarítás.

A júniusi hőhullámok gyorsan érlelték a terményeket, így a megszokottnál korábban kezdődött az aratás. Ács Norbert területein az első növény az őszi árpa volt, majd a repce és búza felváltva, a tábla fekvésének függvényében. A minőséget illetően nagy eltérések vannak, az aszály és a csapadékos idő váltakozása Zalában is befolyásolta a termés minőségét és mennyiségét. A kiskanizsai gazdálkodónál jelenleg a repce van soron.

– Én úgy gondolom, hogy a tavalyi szintet fogjuk tudni hozni. Amibe belearattunk, azok a legjobb tábláink voltak, ott megvolt a 3 tonna hektáronként. Volt egy nagyon vadkáros, ott csak 2 tonna volt, a gyengébbek még ezután vissza vannak. Volt, ahol kórtani problémák voltak, például fitoplazma jelentkezett, ugyanúgy, mint a szőlőnél, és repcében sem lehet ellene védekezni. Ott termés nincsen, nem realizálható, ezek a táblák még vissza vannak – nyilatkozta Ács Norbert gazdálkodó.

A termés mennyisége és minősége az időjárástól függ, az eladási – illetve felvásárlási árak viszont a tőzsdén alakulnak. Mint azt Ács Norbert elmondta: tavasz végére nagyon felmentek az árak, részint a környező országokban zajló események miatt.

– Volt egy nagyon nagy, úgymond a jéghegy csúcsa, azóta konszolidálódtak ezek az árak. azt lehet mondani például ez a repce esetében bőven 300 ezer forint fölött volt tonnája, múlt héten pedig 270 ezer forintra visszacsökkent. Pontosabban 300 ezer forintról jött vissza 270 ezerre tonnánként. Ez nagy mértékű csökkenés, meglátjuk, hogy most aratás után mi várható – tette hozzá Ács Norbert.

A búzánál hasonló áringadozás volt megfigyelhető a gazdálkodó szerint, de mint mondta: a termés országos szinten gyenge lesz a kenyérgabonát illetően, főleg az alföldi régióban, ahol az aszály miatt a megszokott termés mennyiség tizedét tudják csak betakarítani.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.