Sárdi Lászlóné gyermekek generációinak fejlődéséért tett sokat óvónőként

facebook megosztás

97. születésnapját ünnepelte nemrégiben Sárdi Lászlóné. Etelka néni 40 évig dolgozott a kanizsai és a környékbeli gyerekek fejlődéséért. A nyugalmazott óvónő ma is jó egészségnek örvend.

2020 szeptemberében mutatták be a Thúry György Múzeum „A szocializmus gyermekei” című kiállítását. A tárlat a gyermeknevelés különböző színtereit is taglalta, ezért számos, Sárdi Lászlóné pályájához kötődő relikviát láthattak az érdeklődők. Etelka néni 1947-ben diplomázott, így kiérdemelte a rubinoklevelet, ami azt jelenti, hogy a felsőfokú végzettséget 70 éve szerezte meg.

– Nagyon is élveztem a pályát, mivel nagyon szerettem a gyerekeket. Igaz, ez hosszú idő, de nagyon sok szépet, jót, szeretetet, megbecsülést tart maga mögött. Én mögöttem is nagyon sok szép kisgyereknek az arca felcsillan. A szeretet pedig magától jön –emlékezett vissza Sárdi Lászlóné, nyugalmazott óvónő.

A 40 év alatt – a helyettesítésekkel együtt – majd egy tucat intézménynél dolgozott Etelka néni. Tevékenykedett Becsehelyen és Sáncban is, mint mondta, nagyon szerette a falusi gyerekek közvetlenségét. A legszebb emlékek azonban a MÁV-óvodához fűzik.

– A legtöbbet, és a legjobban ezt szerettem, a MÁV-nak az óvodájában dolgoztam. Azt a MÁV tartotta fent. Oda 1953-ban kerültem. Akkor Katalin azt mondta: Etelka, nincs az óvodának képesített óvónője, légy szíves menj el, és a pedagógiát szervezd meg a MÁV-óvodában – tette hozzá Sárdi Lászlóné.

 Etelka nénit a hosszú élet titkáról is megkérdeztük. Négy pontban foglalta össze a megoldást: tilos a dohányzás és az alkohol, és lehetőleg olyan ételeket fogyasszunk, amelyek a szervezetet erősítik, nem rongálják. Ő például – ahogy fogalmazott – szerződést kötött a vöröshagymával, amiből minden reggel és este egy-egy fejet elfogyaszt.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.