A kalandozások korát idézték meg Kiskanizsán

facebook megosztás

A magyar kalandozásokról, valamint a korszak leleteiről tudhattak meg érdekességeket a jelenlévők pénteken a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A Hadtörténelmi esték előadója Langó Péter, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője volt.

A honfoglalás és 970 közötti időszakot „kalandozások koraként” említi a magyar történelem. Langó Péter régészre már gyermekként nagy hatással volt ez a korszak, és évtizedek óta foglalkozik a IX. és XI. század közti magyar történelemmel. Úgy véli, az ásatási eredmények más képet festenek a kor emberéről, mint amiket a könyvek említenek.

– Maguk a régészeti leletek árnyalják azt a képet, ami a kutatásban és a tudományban ezzel kapcsolatban él és amit ezzel kapcsolatban ismerünk. Egyrészt, ha már hiedelmekről beszélünk, ezek krónikás feljegyzéseken, krónikás elbeszéléseken alapulnak. Ezeket az elbeszéléseket jellemzően nem a magyarok írták, hanem a magyarokról írták, olyanok, akik elszenvedték ezeket a katonai hadjáratokat, tehát nem egy pozitív színben tüntették fel a korai magyarságot – nyilatkozta Langó Péter, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője. 

Az előadótól megtudtuk, hogy a rendszerváltás előtt nehéz volt kutatásokat végezni a témában, mert az akkori politika barbárnak állította be a szláv népeket legyőző elődeinket, az elmúlt harminc évben viszont számos érdekes felfedezés került elő. Az est során főként a francia-Alpokból származó leleteket mutattak be az érdeklődőknek. A legérdekesebb felfedezésnek egy katona sírja számít.

– Egy német professzornő felismerte és azonosította ezeket a leleteket és magyarként határozta meg. Azonban amikor ő ennek megpróbált utánajárni azt az információt kapta a francia múzeumból, hogy a leletek elvesztek, kivéve egy darab szíjelosztó karikát. Francia munkatársakkal és francia kollegákkal összefogva kiderült, hogy egyáltalán nem vesztek el a leletek, sőt, minden lelet megvan, kivéve azt az egy szíjelosztó karikát, ami 1982-ben éppen megvolt – tette hozzá Langó Péter. 

Langó Péter stábunknak elárulta, hogy munkájával az is a célja, hogy felhívja a figyelmet a korabeli magyar hadsereg kiemelkedő stratégiájára, amely megelőzte a korát.  

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.