Így alakultak a költözések Zala megyében, ennyibe kerülnek most a lakóingatlanok

Az elemzés ismerteti az úgynevezett vándorlási adatokat is. Többek között azt, hogy tavaly hányan költöztek be a megyébe és hányan távoztak onnan. Az elemzésből kiderül az is, hogy a megye legnagyobb ingatlankínálattal rendelkező városaiban hogyan alakultak novemberben az eladásra váró lakások az átlagos négyzetméterárai. 

● Az országon belüli költözéseket vizsgálta az ingatlan.com, az elemzések pedig külön-külön mutatják be a megyékre vonatkozó leglényegesebb számokat. Ezúttal Zala kerül a fókuszba, a megyébe majdnem 10 ezren érkeztek a múlt évben, ezzel párhuzamosan 9326-an távoztak a költözési, pontosabban vándorlási adatok alapján. 

● A legtöbb beköltöző a Budapestről érkezett és oda is mentek a legtöbben. Zala megyén belül pedig közel 6 ezren költöztek másik településre. 

● Az eladásra kínált megyei lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a megyeszékhelyen 477 ezer forint volt november közepén. A legnagyobb kínálattal rendelkező megyei településeken - Nagykanizsa, Keszthely, Hévíz - pedig 375-661 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár.   

Számottevő változások történtek a múlt évben az országon belül a lakáspiac motorját jelentő költözéseket tekintve az ingatlan.com legújabb, hivatalos adatokon alapuló elemzése szerint, amely ismerteti továbbá az úgynevezett vándorlási adatokat is. Többek között azt, hogy tavaly hányan költöztek be a megyébe és hányan távoztak onnan. Az elemzésből kiderül az is, hogy a megye legnagyobb ingatlankínálattal rendelkező városaiban hogyan alakultak novemberben az eladásra váró lakások az átlagos négyzetméterárai.

Mi történt az országban? 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az országos adatokat értékelve közölte: “Az állandó vándorlások mérlege alapján a múlt évben a megyék közül Pest megye volt a legnépszerűbb, összesen több mint 62 ezren költöztek oda bármelyik másik megyéből vagy Budapestről. Igaz, ezzel párhuzamosan 46 ezer Pest megyei lakos költözött valamelyik másik megyébe vagy a fővárosba. Sokan választották új lakhelyüknek Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Fejér megye valamelyik települését, azaz a beköltözéseket tekintve Pest megye után ezek voltak a legnépszerűbb célpontok.”

Hozzátette: “A különböző megyékből indult költözések alapján kiderült az is, melyek voltak 2021 leghűségesebb megyéi. Az állandó lakhelyet váltók közül a legnagyobb – 85 százalékos - arányban Győr-Moson-Sopronban találtak új otthonra a megyén belül az érintettek. A nyugati határmegyét Baranya és Vas megye követi 80 százalék feletti eredménnyel, Csongrád-Csanád megyében pedig a költözők 59 százaléka településen belül váltott lakhelyet. Hasonlóan magas a településen belül költözők aránya Hajdú-Bihar és Békés megyében is, ahol az elköltözők 57 százaléka maradt az adott településen belül.

Az országos áttekintés után az elemzés ismerteti Vas adatait. A megyébe 9656-an érkeztek másik megyéből vagy éppen a fővárosból. A legtöbben Somogy és   Veszprém megyéből, valamint Budapestről érkeztek, mégpedig összesen 1766-an. Ezzel párhuzamosan 9326-an költöztek “ki” a megyéből, körükben Budapest, Somogy és Veszprém megye volt a legkeresettebb, utóbbiakat összesen szintén majdnem 1762-en választották. Zala megyén belül pedig közel 12 880-an váltottak lakhelyet, 5980-an másik településre, 6900-an pedig az adott településen belül költöztek el.

Árkörkép a megyéből

Az ingatlan.com elemzése a megyére november közepén jellemző árakat is bemutatja az eladásra váró több mint 3 ezer lakóingatlan adata alapján. A megyeszékhelyen a használt lakóingatlanok (lakások, sor-, iker vagy családi házak) átlagos négyzetméterára 477 ezer forintot tett ki. Egy-egy eladó lakóingatlan átlagára pedig 40 millió forint volt. 

A legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települések közül Nagykanizsa 375 ezer, Keszthely 661 ezer, Hévíz 660 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár. Ezeken a településeken az értékesítésre váró ingatlanok átlagos ára 29,9-105 millió forint között szóródott. 

Forrás: ingatlan.com