Férfikar műsorával ünnepelték a kultúra napját a Honvéd Kaszinóban

facebook megosztás

A Honvéd Kaszinó Városi Színpad és a Honvéd Férfikar műsorával csatlakozott a HEMO a kultúra napjához kapcsolódó, kanizsai rendezvényekhez. Az ünnepi előadásokat telt ház fogadta.

 1989 óta vált ünneppé január 22-e, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezzel a dátummal látta el a Himnusz kéziratát A Himnusz a magyarság, a nemzeti tudat, a közös kultúra, a közös szellemi kincsek és hagyományok szimbóluma Halmos Ildikó szerint.   

– A Honvéd Kaszinóban a Honvéd férfikar adott zseniális műsort, ezt mondhatom, hiszen állva tapsolt a közönség, előtte a Honvéd Kaszinó Városi Színpada adott egy irodalmi műsort, szintén nagyon megható volt és nagyon különleges, egyedi műsor. Vezetőjük Szollár-Nikolics Zsanna és számos segítője tanította be ezt a nagyszerű műsort – nyilatkozta Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó vezetője. 

A Honvéd Együttest, amelynek része a Honvéd Férfikar, 1949-ben alapították. Eredetileg a Honvédség szórakoztatásának feladatait látta el a társaság színházi, táncművészeti és zenei előadásokkal. A legelső kórus tagjait még a Honvédség katonái alkották, mára már hivatásos énekművészek dolgoznak a csoportban. 45 fős létszámával a világ egyik legnagyobb férfikarának számít.

– A ma esti műsorba pedig alapvetően a 200 éves évfordulókat vettük alapul, tehát a Himnusz születésének 200 éves évfordulóját, egyrészt ebből az alkalomból, hogy az eredeti Himnusz zenei pályázatok közül válogattunk, ugye 13 pályamű érkezett be, zeneszerzőket csak nagyon kevés esetben tudunk, közülük választottunk ki 3 érdekeset, mi lehetett volna esetleg a magyar Himnusz zenéje, ha nem Erkel Ferenc nyeri a pályázatot, ez volt az egyik vonal – emelte ki Lógó Tibor, a Honvéd Férfikar karvezetője. 

A Honvéd Kaszinó következő programja egy jazzkoncert lesz február 11-én.

K.Vi.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.