Számos zalai újévi népszokás már csak a múzeumban maradt meg

facebook megosztás

Lencse, borsó, mák ezek hoznak szerencsét a népi hiedelmek szerint az esztendő első napjaiban, de még mindig sok hagyomány él, amelyeket a családok figyelembe vesznek az újév kezdetén. Akad azonban több hiedelem is, amelyek feledésbe merültek az évtizedek során.

Az ételekhez fűződő népszokások eredetéhez köthető a szilveszter éjjeli zajkeltés is, régen kereplőkkel próbálták elűzni a gonoszt, ezt a hagyományt a mai napig sokan megtartották, trombitával és tűzijátékkal színesítve. Száraz Csilla múzeumigazgató szerint még ma is sok hagyományt őriznek, főként vidéken, ilyennek számít a szomszédköszöntés, ahol fontos, hogy az első látogató férfi legyen. 

– Az újévi népszokásoknak az alapja alapvetően az, hogy amilyen az év első napja, olyan lesz az egész év is, ezért van az, hogy máig is élnek tulajdonképpen ezek a néphagyományok, ha nem is pont ugyan úgy, mint régen, hogy nagyon fontos, hogy mit eszünk az első napon. Így azt mondják mind a mai napig, hogy a szerencsét hozó disznó, mert az kitúrja a szerencsét, ellentétben a szárnyasokkal, főleg a kapirgáló tyúkkal, amely hátrafelé kapirgál, mert a szárnyasokkal elrepül a szerencse – mondta el Száraz Csilla múzeumigazgató.

A néphagyományokban sokáig fontos szerephez jutott, de ma már teljesen kiveszett a háromkirály-járás, ami Pogányszentpéteren és Kiskanizsán is jellemző volt évtizedekkel ezelőtt. 

– A Thúry György Múzeumban van is egy ilyen csillag, amellyel jártak és ez is a három királyok járás is vízkereszthez köthető, ez azt jelentette, hogy három- négy fiú összeállt, értelem szerűen három volt a három királyok és ezzel a csillaggal jártak házról házra, elmondták a Jézust dicsőítő kis mondókákat, amelyek a mai napig fent maradtak, és ezért természetesen ők is ajándékot vártak – tette hozzá Száraz Csilla.

Az újévi hagyománykörhöz hozzá tartozik még január 6-a vagyis a vízkereszt. Ekkor bontjuk le legtöbben a karácsonyfát, és ezzel a dátummal zárul le az újévi és a karácsonyi ünnepkör. 

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.