Türelem, odafigyelés a téli hónapokban

facebook megosztás

A kiskertek környékén még csend honol, a gondosan félretett zöldségmagok is téli álmukat alusszák. A fóliákban viszont már gőzerővel zajlik a munka, a kertészek azért dolgoznak, hogy tavasszal szebbnél-szebb növények közül válogathassunk.

Volt szerencsénk meglátogatni egy kiskanizsai kertészetet, a fóliasátrakban burjánzó színes növénykék látványa a szürke, januári hétköznapokban igazán felüdítő élmény.  - A hobbikertészek valóban azt gondolhatják, hogy január-februárban nincs munka. Félig-meddig igazuk is van, hiszen kint nem lehet dolgozni. Nekik azt tudnám javasolni, ilyenkor átnézhetik a szerszámokat, előkészíthetik, megélezhetik, hogy amikor beköszönt a jó idő, ezzel már ne kelljen foglalkozni. A fóliában ilyenkor már ültetjük például a muskátli palántákat, hogy áprilisra gyönyörű kész növényekkel jelenhessünk meg a piacokon – árulta el Farkasné Felső Nikolett, a Garden Center üzletvezetője. A kertészetben viszont nem csupán palántákat látni, szebbnél-szebb, illatos, különleges primulák bontogatják már a szirmaikat. - Vannak a hagyományos, szimpla primulák, és vannak a dupla szirmúak, melyek nagyon sokféle színben pompáznak már most, január végén. Sárga, lila, pink és még sorolhatnám. Üde színfoltja lehet egy-egy ilyen kis virág az otthonunknak, vagy akár a télikertünknek. A tartásukkal kapcsolatban azt tudnám javasolni, ne a meleg lakásban helyezzük el, hiszen ezek a növények gyorsan elvirágoznak, nem megfelelő körülmények között hamar tönkre is mennek. 15 fok környéke az ideális hőmérséklet számukra, akkor sokáig megtartják a szépségüket, a fagyok elmúltával pedig ki is lehet őket ültetni – mondta a fiatalasszony.

Rovatunk egyik fő célkitűzése a tanácsadás, így a kertészetben járva szót ejtettünk arról is, mit tehetünk ilyenkor az éppen teleltetésben lévő növényeinkért. Sokan nagy gondossággal igyekeznek életben tartani az akár több éve meglévő muskátlijukat. A tél közepén ezek a növények olyan állapotba kerülhetnek, ami bizony aggodalmat okoz a tulajdonosuknak. - Azt bizonyára mindenki tudja, hogy a megfelelő teleltetés érdekében fagymentes és fényt kapó helyre kell tenni ezeket a virágokat. Az ideális hőmérséklet a 12 fok, ami még nagyon fontos, hogy páramentes legyen a helyiség. Mert ahol sok a pára, ott nagyobb a megbetegedés kockázata. Az elszáradt részeket el kell távolítani, a magasra növő hajtásokat is ajánlatos visszacsípni. A szaporítás kockázatos, ugyanis minden egyes szaporítással növeljük a betegségek, a vírusok kockázatát. Egy másik hiba, amit sokan elkövetnek, a nem megfelelő időpont kiválasztása. Persze mindenki hamar szeretné feldíszíteni az ablakát, erkélyét, teraszát, de mindennek megvan a maga ideje. Nem szabad sietni, a tavasz sokszor nagyon csalóka. Előfordulhat például február végén, március elején a felmelegedés, de az csak átmeneti. Hipp-hopp elfagyhat a dédelgetett növényünk. Tehát türelem, ki kell várni az igazi tavaszt, amikor már biztosan nem lesz baja a virágoknak a kiültetés miatt – hangsúlyozta Farkasné Felső Nikolett.

Végezetül még pár jó tanács a téli álmukat alvó növényekkel kapcsolatban. Folyamatosan figyeljük, nézzük át ezeket a növényeket. Ha a levélen elszíneződést, fehéres foltokat találunk, penész, esetleg gombabetegség jele lehet, kérjük szakember tanácsát a gazdaboltban. Tápoldatra is szükség van a téli hónapokban, két hetente ajánlott az öntözés mellett adagolni. A zöld hajtásokat segítő szert márciusban már felválthatja a virágzást segítő tápoldat.

VINCZE Adél

fotó: Bodó Ákos

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.