Újragondolt indiáner a fánkfesztiválról

facebook megosztás

A XV. Országos Farsangi Fánkfesztiválon három díjat is nyert a miklósfai Nagy Krisztofer Emilián szakács. A különleges táplálkozási igényt kielégítő fánk amatőr kategóriában I. helyezést, a különleges fánk profi kategóriában II. helyezést, és a legjobb ízű fánk kategóriában I. helyezést ért el. Az idei versenyre olyan fánkot választott, ami hagyományőrző, mint az indiáner, csak kissé újra gondolta, ezért eper, karamell és rumos-dió krémmel készítette el hármas variációban, tányér desszertként.

A cannoli szicíliai fánkot ricottás tonka babos krémmel készítette, míg a profiterol variációban régi ízeket idéz, ami naspolya, rózsa és köles töltelékkel készült. A zalakarosi la’Mar étterem szakácsa tanulóként részt vett a 2021-es fánkfesztiválon, és a Profi különleges kategóriában sikerült a II. helyezést elérnie.

Az indiáner hozzávalói: (12 db)

3 db tojássárga, 12 dkg liszt, 0,5 cs sütőpor, 1 ek víz, 6 dkg kristálycukor, 6 db tojásfehérje.

Elkészítése:

A tojássárgából a liszt egy részével és vízzel palacsinta sűrűségű tésztát keverünk. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, és a palacsinta tésztához adjuk, majd a maradék lisztet óvatosan beleforgatjuk. Habzsákkal kúp alakot nyomunk a muffin sütőbe, és 180 fokon résre nyitott ajtónál megsütjük. A megsült tésztáról levesszük a papírformát, hűtőbe rakjuk dermedni, majd csokoládés fondantba mártjuk. Amikor rákeményedik, óvatosan kalapot vágunk, az alsó részéből kiszedjük a belsejét, és megtöltjük a krémmel.

Eper krém hozzávalói:

25 dkg eper, 10-15 dkg cukor, 2-3 ek víz, 2 dl felvert tejszín, 3 db áztatott, melegített lapzselatin.

Elkészítése:

Az epret a cukorral és a vízzel sűrűre főzzük, turmixoljuk és lehűtjük. Hozzáadjuk a tejszínt, a lapzselatint. A krémet 10-15 perc hűtés után a tésztába töltjük.

A karamellkrém elkészítése:

10 dkg cukrot karamellizálunk, 1,5 dl tejszínnel sűrűre főzünk, és meghűtjük. 2 dl felvert tejszínnel lazítjuk, 3 db lapzselatint adunk hozzá, hűtjük és a tésztába töltjük.

A rumos-diókrém elkészítése:

10 dkg kristálycukrot felolvasztunk és hozzáadunk 10 dkg darált diót. 1,5 dl tejszínnel sűrűre főzzük, rummal ízesítjük. 2 dl felvert tejszínnel lazítjuk, 3 db lapzselatint hozzáadunk, és ahogyan az előző krémeknél, hűtjük és töltjük a tésztát.

BAKONYI Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.