Díszkard lett a hónap műtárgya

facebook megosztás

Egy Kossuth-címerrel ellátott, díszmagyarhoz viselt szablya lett a hónap műtárgya a Thúry György Múzeumban. A 19. századi eszköz Eperjesy Sándoré, a Dél-zalai Takarékpénztár alapító elnökéé volt.

 A szablya réz markolatát – amely egy oroszlánfejben végződik – két oldalt gyöngyház lapokkal borították, élét pedig leveles ággal díszítették. A markolat felett mindkét oldalon egy címerpajzs látható, amelyre egy ezüst Kossuth-címert erősítettek. A kard fahüvelyét feketére lakkozott bőrrel vonták be, szerelékei pedig szintén aranyozott rézből készültek. A díszmagyar egyenruha, amelyhez a tárgy is készült, a kiegyezést követő évtizedekben úri viseletnek számított Magyarországon.

– Gyönyörű ötvösmunkák egészítik ki ezt a díszmagyart, tehát a sapkadísz, a gombok, nagyon szép öv tartozik hozzájuk. Erre a panyókára vetett kabátra feltétlenül kellett egy ilyen tartó, ugyanígy kellett a kardnak a tartója. És természetesen elengedhetetlen része volt a díszkard. De erről a kardról nem tudjuk pontosan, hogy díszmagyarhoz viselte Eperjesy Sándor valamilyen különleges alkalomkor –nyilatkozta Kunics Zsuzsanna, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusa.

A szablya tulajdonosa Eperjesy Sándor jelentős alakja volt a Monarchia korabeli Nagykanizsának. Tizenhét évesen Damjanich János oldalán szolgált a szabadságharcban, majd a fegyverletételt követően két évre besorozták az osztrák hadseregbe. 1865-ben költözött Nagykanizsára, ahol megalapította Dél-zalai Takarékpénztárat, de a városi tanácsnak és a törvényhozási testületnek is aktív tagja volt.

– A Kereskedelmi Iparbankban is alelnökként tevékenykedett, a Tárhazak Rt-ben ugyanígy, a vasútállomás mellett működő tárházaknak nyújtott nagyon fontos gazdasági tanácsokat. A sörház elnökségének szintén tagja volt, ő alapította néhány társával az Alsómuraközi Takarékpénztárt. A gazdasági élet ismert alakja volt, de a megyei képviselőtanácsnak is tagja volt – tette hozzá Kunics Zsuzsanna.

Kunics Zsuzsanna stábunknak elárulta, azért esett a szablyára a választásuk kiállítási tárgyként, mert a múzeumban ezzel szeretnének megemlékezni az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról. A hónap műtárgyáról bővebb beszélgetést láthatnak későbbi műsorainkban.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.