Túl vannak a harmadik napon és a történelmen is az érettségizők

facebook megosztás

Kedd este egy áltételsor is napvilágot látott a világhálón, ám a számítások nem jöttek be. A történelmi esszék között szerepelt Julius Caesar egyeduralma, az auschwitzi koncentrációs táborok működése, Széchenyi István gazdaságfejlesztésre irányuló tevékenysége és a rendszerváltozás. 

Már jóval a reggel 9 órás kezdés előtt megérkeztek a diákok a középiskolákba. A Batthyány Lajos Gimnáziumban a tanulók most is – mint az előző két napban – nagy izgalommal várták, vajon milyen feladatokat kapnak. A déli 12 óráig rendelkezésre álló időt nem mindenki használta ki. A batthyánys fiatalok közül többen idő előtt végeztek.

–Én a ’48 előtti időkből választottam a reformkori Magyarországot, mint hosszú esszét. És utána, a ’48 utáni időkből az auschwitzi munkatábor jellemzőit, annak a leírását. Igazából először úgy éreztem, nem tudom, ezt a kettőt sem. Aztán amikor elkezdtem írni, akkor megcsillant a remény. Nem tudnám pontosan értékelni. Nagyon jónak nem érzem, de nagyon rossznak sem –  mondta el Térdig Viktória, a BLG végzős diákja.

Viktória osztálytársa, Varga Júlia szintén hasonlóan választott esszéket, ám a történelemírásbeli első felében – a diákok szerint – nehezek voltak a kérdések.

–Az első kérdés már a kereszténység volt egyből, ami nekem nem a kedvenc témám, szerintem pár dolgot össze is kevertem. Meg ami gondot okozott szerintem több mindenkinek, az a Mátyás-kori kérdések, vagy éppen a Rákóczi forradalom, amiben volt egy-két nem biztos kérdés. De volt gótika is, meg ipari forradalom –árulta el Varga Júlia, a BLG végzős diákja.

A Batthyány Lajos Gimnázium történelemtanára, Horváth Gábor úgy látta, diákbarát, gyerekcentrikus volt az idei történelem-feladatsor. 

– Most kifejezetten jó, gyerekbarát lehetőségek közül lehetett választani. Hiszen az esszé kérdések lefedték a szóbeli tételek jelentős részét, a kombinációs lehetőségek olyan témák voltak – ha valaki a reformkort és a holokausztot kombinálta, részben intelligencia kérdése volt az, hogy ezt meg tudja oldani. Illetve a rendszerváltásnak is volt annyi előnye, a hosszú esszének, hogy viszonylag közeli tananyagról volt szó -  vélekedett Horváth Gábor, a BLG történelem szakos tanára.

Az írásbeli érettségi a történelem után az idegen nyelvi vizsgákkal folytatódik. 

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.