Ez csonkolás volt, nem gyérítés

facebook megosztás

Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al. Az általunk megkeresett szakértő szerint etikai és szakmai hibák is történtek, rendbe hozni pedig már csak úgy lehet, ha teljesen kivágják a megmaradt növényzetet.

Az a lakossági jelzés megdőlni látszik, hogy a kivágott fákat a helyszínen hagyják, hiszen óriási halomba gyűjtötték őket össze. Az első megkeresésünkre kapott válasz alapján a „munka végeztével” fogják elszállítani a felstócolt ágakat. Károlyi Attila szerint igaza van a helyi lakóknak, valóban indokolt lehet a feljelentés. 

– Az emberi brutalitásnak egy olyan szintjét éri el ez a fairtás itt, ami az embert különös gondolatokra sarkallja. Én, aki polgári, de főleg büntetőjogász vagyok, az jutott eszembe, hogy a garázdaságnak is van egy törvényi tényállása, ami azt mondja: kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít valaki és ez felháborodást kelt. Ez alapján akkor nosza, az ügyészség vizsgálja meg ezt vagy valaki tegyen feljelentést, mert ez elképesztő – fogalmazott Károlyi Attila, az ÉVE önkormányzati képviselője. 

Az önkormányzati képviselő a Csengery utcában nőtt fel, így érzelmileg is kötődik a területhez. A politikus szerint jót tett volna a munka elrendelőinek, ha ismerik Benedek Elek: Ne bántsd a fát! című versét. 

– „Ne bántsd a fát, hisz ő is érez, Szép gyöngén nyúlj a leveléhez. Ágát ne törd, lombját ne tépjed, Hadd annak, ami, épnek, szépnek. Szeresd a fát!” Azok az emberek, akik ezt csinálták, akik erre utasítást adtak, azoknak a lelkivilágát nem tudom megérteni. De mélyen elítélem – mondta Károlyi Attila, az ÉVE önkormányzati képviselője. 

Szakértői véleményt a munkáról Lancsák Lajos készített Híradónknak. A nyugalmazott főkertész elemzése szerint, gyérítés, visszavágás címén a fák csonkolását végezték el, és teljesen irreális az a feltevés, hogy a fák tavasszal kihajtva egy új sövényt alkotnak. A megoldási javaslata alapján nincs más út, a fákat talajszintben ki kell vágni. Az ügyről bővebben olvashatnak a Kanizsa Újság szerdán megjelenő számában. 

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.