Lehetetlennek tűnt, de megvalósulhat: tengervízből egyszerűen csinálnak üzemanyagot

facebook megosztás

Bár hidrogén bőségesen található a tengervízben, azonban mivel kötött állapotban van, igen körülményes kivonni. Amerikai kutatók egy olyan módszert és eszközt fejlesztettek, amellyel viszonylag egyszerűen és biztonságosan meg lehet tenni ezt.

Kiváló üzemanyag-forrás lehet a tengervíz, elsősorban azért, mert rengeteg hidrogén van benne. A hidrogéngáz pedig egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású tüzelőanyag, amelyet jelenleg sokféleképpen használnak, például üzemanyagcellás elektromos járművek üzemeltetésére, valamint hosszú távú energiatárolási lehetőségként. Azonban a hidrogéngáz eltávolítása meglehetősen nagy kihívás, legalábbis az volt eddig.

Az amerikai SLAC National Accelerator Laboratory, a Stanford Egyetem, az Oregoni Egyetem és a Manchester Metropolitan Egyetem kutatói olyan eszközt készítettek, amellyel biztonságosan lehet kinyerni a hidrogéngázt a tengervízből. A készülék tengervizet fecskendez be egy tölcsérrendszerbe, és egy kettős membrános szűrőrendszeren vezeti át. Ez a rendszer elektromos áramot használ a hidrogén sikeres kivonására a tengervízből, és hatékonyan képes elválasztani azt az óceánokban található többi elemtől.

A legtöbb jelenlegi víz-hidrogén rendszer egyrétegű membránt használ. A kutatók azonban két réteget hoztak össze, és ez jobb módszernek bizonyult a tengervízben lévő ionok mozgásának szabályozására, ami egyúttal hatékonyabbá tudta tenni a folyamatot. További plusz volt, hogy ennél a megoldásnál nem keletkeztek káros melléktermékek.

A hidrogéngáz előállításának korábbi kísérletei friss vagy sótlanított vizet igényeltek, és bár vannak vízsótlanító rendszereket, ezek drágák és energiaigényesek. Viszont egy olyan eszközhöz, amelyik közvetlenül a tengervízből állítja elő a hidrogént, nincsen szükség ezekre az extra alkatrészekre.

Joule folyóiratban közzétett tanulmány eredményei segíthetik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagok előállítására irányuló erőfeszítéseket.

 

hvg.hu

(Borítókép: pixabay.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.