„Passzold vissza tesó!” - a környezettudatosság jegyében

facebook megosztás

Még két hétig zajlik a tönkrement, elavult elektronikai eszközöket gyűjtő akció a Halis István Városi Könyvtárban. A ”Passzold vissza tesó!” program lényege a mobiltelefonok újrahasznosítása, környezetvédelmi célból.

A mobiltelefonok, csúcstechnológiai eszközök legyártásához szükséges alapanyagnak számít a koltánérc, amelynek 80 százalékát a Kongói Demokratikus Köztársaságban bányásszák. A munkálatok – amelyeket sokszor gyerekmunkásokkal végeztetik el – jelentősen veszélyeztetik a csimpánzok, gorillák és bonobók élőhelyeit, valamint a kitermelések további visszafordíthatatlan környezetvédelmi károkat okoznak. A Jane Goodall Intézet 2018-ban hívta életre a kampányát, amelyben világszerte gyűjtik az elhasználódott mobilokat, hogy csökkentsék a koltánbányászat mennyiségét és felhívják az emberek figyelmét az újrahasznosítás fontosságára.

- Mindenki őrizgeti a fiókban, szekrényben, bárhol és akkor van egy ilyen lehetőség. Ez ugye az embernek is jó, mert megszabadul egy felesleges szeméttől és közben még azt is végiggondolhatja és megtanulhatja, hogy ezzel jó dolgot is csinál, hiszen ezek az eszközök újra lesznek hasznosítva. A bennük lévő anyagokat újragyártják és ezáltal a körforgásos gazdaságban is nagy jelentősége van - fogalmazott Benke Dániel, a Halis István Városi Könyvtár könyvtárosa. 

gyűjtés

A Halis István Városi Könyvtár szoros kapcsolatban áll a Jane Goodall Intézettel és évek óta csatlakozik a kezdeményezéshez. A kampány rendkívül népszerűnek számított az elmúlt években, így számos elhasználódott eszközt sikerült összegyűjteni az intézményben.

- Nagyon örülünk, hogy folytatódik ez a gyűjtési akció, hiszen a legutóbbi két alkalommal is a közintézményi kategóriában mi gyűjtöttük össze a legtöbb mobiltelefont. Ezért a könyvtár használói és a város lakói is az intézettől előadást kapnak, majom-örökbefogadást. Maga az a dolog, hogy valami jót csináltunk, mindig hatalmas öröm – mondta Benke Dániel, a Halis István Városi Könyvtár könyvtárosa. 

A „Passzold vissza tesó” kampány őszi periódusa november 22-én zárul a városi bibliotékában.

 

 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.