Mézeskalácsból készült el a falu

facebook megosztás

Elkészült Szepetnek mézeskalács mása. A kezdeményezés még 2018-ban indult közösségteremtés céljából. A koronavírus, majd az energiaválság ugyan akadályozta a szervezők munkáját, idén azonban újra felépült a mintegy 50 süteményépületből álló falu.

Öt évvel ezelőtt kemény munkával készítettük el először az építményt – fogalmazott Kocsis Edit, a település művelődésszervezője. A helyi, illetve a környékbeli falvak lakossága körében akkor hatalmas sikert arattak, így jött az ötlet, hogy az adventi időszakban hagyománnyá tegyék a közös építést.

- Településünk miniatűr változatának az a különlegessége, hogy volt segítségünk, ugyanis egy fiatalember, aki építésznek készült, a Google térképről megrajzolta nekünk a tetőszerkezeteket, és méretarányos sablonokat tudtunk készíteni, ami alapján sütöttük a süteményeket. Mindenki otthon készítette el a süteményeket, illetve az alapokat, és itt közösen ragasztunk, dekorálunk, díszítünk - mondta Kocsi Edit, az IKSZT művelődésszervezője. 

mézeskalács

A készítési folyamatot Kása Mónika koordinálja, aki már a két korábbi alkalommal is részt vett a falu megalkotásában. Stábunknak elmondta, a valódi készítést rengeteg előkészület jellemzi: legyen szó a bevásárlásról, a tervezésről, a munkafolyamatok kiosztásáról, illetve a sütésről. A település képének megformálása közben nagy hangsúlyt fektetnek Szepetnek nevezetes épületeire, amiket általában pozitívan fogad a közönség.

- Főbb nevezetességeink a két templom és az egészségház, ezt azért emeltem ki, mert ezt én rakom össze, de természetesen az összes többiben is segítek. Az önkormányzatunk, a boltjaink, külön a húsbolt, az idősek otthona, az IKSZT ahol most vagyunk és ahol lehetőséget kapunk ennek az összejövetelnek a lebonyolítására és sorolhatnám még, a tó, a focipálya, a kriptasorunk, tehát próbálunk a részletekre odafigyelni – fogalmazott Kása Mónika. 

Az elkészült művet először advent első vasárnapján, a település adventi és Mikulás-ünnepségével egyidőben tekinthették meg az érdeklődők.

 

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.