Szerdán újra a Nagykanizsai Járásbíróság elé áll „Csufi”, aki egy fiatal lánytól próbált pénzt kizsarolni

facebook megosztás

A „Csufi” becenévre hallgató B. Tamáson kívül Nagykanizsára „várják” a dél-zalai város bolhapiacán balhézó zalakomári testvérpárt, míg Keszthelyen csalókat és betörőket, Zalaegerszegen pedig boxerrel támadót, kényszerítőt, és egy szintén csalással vádolt, nagykanizsai vállalkozót számoltatnak majd el.

A héten két tárgyalási nappal folytatódik a csaló kanizsai vállalkozó, B. P. bűnpere is

Holnap, illetve csütörtökön folytatódik a Zalaegerszegi Járásbíróság dr. Aradi Krisztina vezette tanácsa előtt egy csaló kanizsai vállalkozó bűnpere: B. P. ügyében további tanúk kihallgatása várható. Röviden felidézzük a büntetőügy lényegét.

A vád szerint B. P. több alkalommal kért és kapott kölcsönt a sértettől.  Az ügyletben hol magánszemélyként – fedezetként ingatlant, gépkocsit ajánlva – hol pedig egy általa vezetett nagykanizsai cég nevében eljárva vett részt. A sértett előtt úgy tüntette fel magát, mint akinek szándékában és módjában áll visszafizetni a pénzt, ám erre sem magánemberként, sem a cég vezetőjeként nem volt reális esélye. A vádhatóság szerint 2010 novembere és 2013 júliusa között mintegy 40 milliós kárt okozott így a sértettnek.

T. F. a feleségét akarta rákényszeríteni arra, hogy vonja vissza az ellene megtett feljelentését

Kényszerítés hatósági eljárásban bűntette és más bűncselekmények a vád T. F. ellen, aki holnap áll először a Zalaegerszegi Járásbíróság elé.

A vád szerint a vádlott férfi és a sértett nő hét év házasság után, 2018 márciusában váltak el, azonban, mivel két közös gyermekük van, emiatt a válást követően is rendszeresen tartották a kapcsolatot. A férfi a válást, valamint a gyermekeivel való kapcsolattartás korlátozását nem tudta feldolgozni, s ezért volt feleségét okolta. 2018 augusztusa és 2019 januárja között a nőt – amiatt, hogy sérelmeit felemlegesse, s rávegye a kapcsolatuk folytatására – rendszeresen hívogatta telefonon. A beszélgetések során általában felidegesítette magát, majd szidalmazta s fenyegette a sértettet. Volt feleségét személyesen is felkereste, és többször zaklatta, követte az utcán, hangosan szidalmazva, sőt, azzal is megfenyegette, hogy levágja a haját, elcsúfítja az arcát.

Az egyik telefonbeszélgetés alkalmával a vádlott felszólította a sértettet, hogy az ellene indított bűnügyben vonja vissza a feljelentést. Miután a nő ezt visszautasította, a férfi megfenyegette, ám a sértett így sem vonta vissza a feljelentést és tanúvallomását sem módosította.

A holnapi elsőfokú, nyilvános előkészítő ülésen T. F. kihallgatása várható, ítéletet dr. Seruga Teodóra bíró hirdet majd a bűnügyben.

O. E. boxerrel támadt haragosára

Testi sértés bűntette a vád O. E. ellen, aki egy boxerrel okozott súlyos sérüléseket haragosának.

A vád szerint O. E. 2018. szeptember 8-án este felkereste a sértettet, hogy az őt korábban ért bántalmazás miatt elégtételt vegyen. A férfival a testvérénél találkozott, ahol az éppen beszélgető sértettet a jobb kezén lévő boxerrel arcon ütötte, majd sietve távozott. A sértett eszméletét vesztette, orrcsontjának és szemgödrének törése 8 napon túl gyógyult.

Szerdán az elsőfokú nyilvános előkészítő ülésre kerül sor a Zalaegerszegi Járásbíróságon, ahol a vádlott kihallgatása várható: ítéletet dr. Palkó Tamás büntetőbíró hirdet majd az ügyben.

„Gyere, beás kutya, boxoljál!” – A kanizsai bolhapiacon balhézott Sz. R. és két társa, egy zalakomári testvérpár

Az elmúlt időszakban nagy népszerűségnek örvend a fiatalok – illetve egy bizonyos internet-felhasználói réteg – körében a „lájvozás”. Vagyis néhány perces videó-anyagokat készítenek magukról, és azt, az egyik legnagyobb közösségi oldal, vagy pedig valamelyik internetes videómegosztó-portál segítségével közszemlére teszik. Nagyon hamar becsatlakoznak a kíváncsiskodó nézők, így egy-egy „mutatványnak” rövid idő alatt több ezer megtekintője is lehet. Bármiféle érdemi produkció nélkül.

Az élő videók készítése közben úgyszintén hamar elszabadulnak az indulatok – miközben a nézők általában biztatnak, bátorítanak –, és már kész is a baj. Pitiáner dolgokból majdhogynem életre-halálra szóló harag kerekedik, és bizony vannak olyanok, akik be is váltják a fenyegetést. Hogy ennek milyen pszichológiai okai vannak, abba inkább nem mennék bele, szerintem ez is azokból a buta videókból ered. Egyfajta megfelelési kényszer a több száz néző felé, akik látták-hallották a fenyegetést, így elvárják, hogy azt tett is kövesse: legalábbis az elkövetők elméjében élhet effajta kép, ami miatt aztán olyan tettre ragadtatják magukat, amiért hosszú évekig ehetik majd a rabok keserű kenyerét.

Ez történt tavaly ősszel térségünkben is: egy zalakomári testvérpár – a 34 és 28 esztendős N. fivérek – jól berágott az egyik ismerősükre, aztán az egyik „lájv” követte a másikat, míg a történet a kanizsai bolhapiacon ért véget: a sértett a földre, míg a testvérek és társuk, a 29 éves, I. rendű vádlott Sz. R. a rendőrségre kerültek.

A sértett, pacsai fiatalember hobbiból zenél, ezért alkalmanként családi rendezvényeken fellépést is vállal. Erről a zalakomári testvérpár egyik tagja, a büntetőügy II. rendű terheltje is tudomással bírt, ezért 2018. szeptember 13-án, egy közösségi oldalon kereste fel a sértettet, akivel ekkor közölte, hogy aznap van az élettársa születésnapja. Ezért arra kérte a sértettet, hogy még aznap este menjen el hozzájuk, Zalakomárba, zenélni. A sértett a felkéréstől nem zárkózott el, azonban jelezte a II. r. terheltnek, hogy későn szólt, mivel aznap dolgoznia kell, így vélhetően csak 21.00 óra körüli időben végez. A felek ezért abban állapodtak meg, hogy ha a sértett hazaért a munkahelyéről, kapcsolatba lép a II. r. terhelttel és jelzi, hogyha el tud menni hozzájuk. A II. r. terhelt azonban a sértett által közölteket csak látszólag fogadta el, valójában azt visszautasításként élte meg. Éppen ezért, azt zokon vette, és a közösségi oldalon egy videót tett közzé, amelyben a sértettet azzal fenyegette meg, hogy „Pacsára jön az embereivel és megveri azért, mert nem ment el nekik zenélni”.

A sértett a munkahelyéről az eredeti terveknek megfelelően, 21.00 óra körüli időben érkezett haza pacsai otthonába. Már éppen hívni akarta a II. r. terheltet, hogy jelezze: amennyiben még mindig aktuális a felkérés, akkor szívesen elmegy hozzájuk, amikor a fenyegető tartalmú videóüzenetről tudomást szerzett. A sértett ezért felhívta a II. r. terheltet, s megkérdezte őt az üzenetről, egyúttal jelezte, hogy elmenne zenélni. A II. r. terhelt azonban közölte a sértettel, hogy „ne mentegetőzzön, jön Pacsára többedmagával és megveri”.

„Neked rohanás lesz testvérem, gyere ki a Pacsa táblához!”

A II. r. terhelt ezt követően meg is jelent Pacsán, amelyet egy újabb videóüzenetben – amelyet egyébként a sértett is látott – rögzített. Ebben a II. r. terhelt a Pacsa helységjelző táblát szinte önkívületi állapotban rángatva, a sértettnek címezve közölte, hogy: „Neked rohanás lesz testvérem… gyere ki a Pacsa táblához… Neked menekülés lesz, hívhatod anyádat, apádat, de még a rendőröket is, Neked menekülés lesz… Neked az éjszakád rohanás lesz… Pacsán vagyok, Te Nekem nem leszel az ellenfelem, soha nem is voltál… Neked az éjszakád rohanás lesz, de még a nődnek is , először tudod kit hívj, a mentőket… itt vagyok Pacsán, nem megyek innen, várom a 3 év felfüggesztésem, az életeteket elveszem ma!”. Végül a II. r. terhelt– ekkor még – személyesen nem kereste fel a sértettet.

A II. r. terhelt ezt követően, 2018. szeptember 14-én és 2018. szeptember 15-én is újabb fenyegető videó-üzeneteket tett közzé részben a saját, részben a testvére, a III. r. terhelt közösségi oldalán. Az egyik üzenetet, amelyben a II. r. terhelt azzal fenyegette meg a sértettet, hogy „G… már nem vagyok a barátod… ha itt lennél, agyon lennél verve!”, a III. r. terhelt rögzítette. Ezekben a videó-üzenetekben egyébként már nem csupán a II. r. terhelt, hanem a III. r. terhelt és a testvérek barátja, a büntetőügy I. r. vádlottja is fenyegette a sértettet. A megfenyegetett fiatalember hiába kérte többször is, hogy hagyják abba a fenyegetőzést, a II. r. terhelt ennek nem tett eleget, helyette közölte, hogy „nincs bocsánat”, majd miután a sértett jelezte félé, hogy akkor a rendőrséghez fordul, a II. r. terhelt kijelentette, hogy „nem érdekli, várja a sértettet a piacon”.

„Gyere, beás kutya, boxoljál!”

Ilyen előzményeket követően a sértett az élettársával együtt, 2018. szeptember 16-án 05.20 óra körüli időben érkezett meg a nagykanizsai bolhapiacra, ahol a sértett is árul. A piacra a vásárlók a hajnali óráktól kezdve folyamatosan érkeztek, így az gyorsan benépesült, 07.00 órakor már több százan, árusok és vevők vegyesen tartózkodtak a helyszínen. A II. r. terhelt – az I. r. és a III. r. terheltek kíséretében – a sértettet keresve szintén megjelent a bolhapiacon 07.00 óra körüli időben. Az I. r. és a III. r. terhelteknél ekkor 1-1 db, 74 cm hosszú vas sátorláb, míg a II. r. terheltnél egy golfütő volt. Mivel a terheltek tudták, hogy hol árul a sértett, a standja felé indultak.

Először az I. r. terhelt ért a sértetthez, míg II. és III. r. terheltek mindössze néhány méterre lemaradva követték őt. Az I. r. terhelt a sértettet meglátva, azonnal felé kiáltott, majd fenyegető hangon, számon kérte őt, hogy „Te beás csicska, nem jöttél el nekünk zenélni, mi van csak beásoknak tudsz zenélni?”. Ekkora érkezett oda a III. r. és II. r. terhelt is, akik közül ez utóbbi szintén belekötött a sértettbe, „Gyere beás kutya, boxoljál!”.

Ezzel egyidőben, az I. r. terhelt az addig kezében tartott vas sátorlábat a földre dobta, majd megragadta a sértett fején lévő kapucnit és őt a földre rántotta. A sértett a bal oldalára esett, majd magzatpózba helyezkedve kézzel és lábbal próbálta meg védeni magát. A földre zuhant sértettre azonban ekkor mindhárom terhelt rátámadt és együtt bántalmazni kezdték őt. Ennek során I. r. terhelt előbb ököllel, nagy erővel, legkevesebb 4 alkalommal megütötte a sértettet, majd felvette a korábban földre dobott vas sátorlábat és azzal kezdte el ütlegelni. Ezzel a sértettet legkevesebb 2 alkalommal a jobb felkarján, a könyöke felett, 3 alkalommal a jobb csípőtájékon, míg egy ízben pedig a bal homlokfelén találta el, amely erősen vérezni kezdett.

Eközben II. r. és III. r. testszerte többször is megrúgta a sértettet, majd a III. r. terhelt a vas sátorlábbal is bántalmazni kezdte őt. Időközben a terheltek fényes nappal, nyilvános helyen kifejtett erőszakos magatartására, a bolhapiacon tartózkodók közül többen is felfigyeltek, s a felháborodásukban a terheltekre szóltak, akik ezért a bántalmazással felhagytak. A sértett csak ezt követően tudott felkelni a földről, majd miután közölte a terheltekkel, hogy a történtek miatt elmegy a rendőrségre, I. r. és II. r. terheltek még támadó jelleggel visszafordultak felé, a sértett további bántalmazását azonban a I. r. terhelt közbelépő testvére, ekkor már megakadályozta. A sértett 8 napon belül gyógyuló koponya és könyökzúzódást szenvedett.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség garázdaság bűntette és testi sértés vétsége miatt emelt vádat a három férfi ellen a dél-zalai város járásbíróságán, ahol holnap az elsőfokú nyilvános előkészítő ülésre kerül majd sor, mikoris a vádlottakat hallgatja meg a bíróság. Ítéletet a kanizsai járásbíróság elnöke, dr. Hajdu Ildikó hirdet majd a büntetőügyben.

A zsarolással vádolt, kanizsai B. Tamás – „Csufi” – fenyegetéseitől máig retteg a fiatal lány

Június közepén kezdődött, holnap pedig további tanúk meghallgatásával folytatódik a „Csufi” becenévre hallgató, 45 éves B. Tamás bűnpere a Nagykanizsai Járásbíróságon. A júniusi, délutánba nyúló tárgyalás nem szűkölködött drámainak nevezhető pillanatokban sem. Csak egy eseményt ide: a megzsarolt, fiatal lány az események felidézése közben olyan zaklatott állapotba került, hogy dr. Török Judit bírónak szünetet kellett elrendelnie. Idézzük fel a nyár eleji tárgyalás történéseit.

Mint arról korábban már beszámoltunk, B. Tamás az 1994-es születésű sértettet – aki korábban a fia barátnője volt – 170 ezer forinttal próbálta meg „lehúzni”. Az alaptörténet az, hogy a visszaesőnek minősülő, nagykanizsai, 45 éves férfi 2014. nyarától kezdődően anyagi nehézségekkel küzdött: bejelentett munkahellyel, igazolt jövedelemmel, ingó- és ingatlan vagyonnal, egyéb megtakarítással nem rendelkezett. Azért, hogy bevételre tegyen szert, 2014. nyara és 2015. február hónapja közötti időben több ismerősét is rávette arra, hogy a saját nevükben, de valójában a terhelt részére devizaszámlákat nyissanak. A terhelt ígérete szerint a számlákra több ezer euró összegben, külföldről érkezne átutalás. Ezeket a pénzösszegeket kellett volna a számlatulajdonossá vált ismerősöknek felvennie, majd a terheltnek – vagy a vele együttműködő más személynek – átadnia. Ezért cserébe a számlát nyitó ismerősök az átutalt összeg 1%-át kapták volna jutalékként.

A bűnügy sértettjét, a fiatal lányt is sikerült – a tanúk elmondása szerint – „nagy dumás” sértettnek rávennie a számlanyitásra, majd, mikor ő mégis meg akarta szüntetni a számlát, a férfi zsarolni kezdte: ha nem ad 170 ezer forintot, akkor jönnek az ukránok, és nem csak neki, de családjának is baja lesz.

A tárgyalás meglepő fordulattal kezdődött, ugyanis az előkészítő ülésen még mindent tagadó „Csufi” egyszer csak szólásra jelentkezett, és beismerte bűnösségét. Azaz mégsem teljesen, mert előadásából az derült ki: ő valóban zsarolta a lányt a pénzért, de csak azért, mert őt is zsarolta egy „Mocsok” becenevű, zalaegerszegi férfi, aki tulajdonképpen az egész bűnügy főkolomposa. Ő volt a főnök, „Csufi” csak egy kis futár, egy tulajdonképpeni áldozat volt, aki kizárólag utasítások szerint cselekedett.

A tárgyalás során azonban nem ez a kép rajzolódott ki. „Csufi” számos embert megkörnyékezett a bankszámlanyitás és pénzszerzés ígéretével. Általában a könnyen befolyásolható fiatalokra vadászott, így került kapcsolatba az elkövetéskor mindössze 20 éves lánnyal is. A beszervezett embereket ő fuvarozta Budapestre, ő adott instrukciókat a számlák megnyitásának mikéntjére.

A sértettet is ő vitte fel a fővárosba a számla megnyitására. A fiatal lány a bankos manőver megtörténte után nem sokkal gyanakodni kezdett, és szüleinek is elmesélte a történteket. A nevelőszülőként dolgozó édesanyja nyomatékosan felszólította a lányát, hogy szüntesse meg a számlákat, mert ez egy piszkos ügy, ami miatt bajba fog kerülni. Mikor ezt végül megtette, „Csufi” rászállt a lányra, és 170 ezer forintot követelt tőle a költségeire, illetve egy állítólagos tartozás fejében. A lány nem tudott fizetni, így B. Tamás ukránokkal kezdett fenyegetőzni, sőt, azzal is, hogy szerez három embert, akik majd azt fogják állítani, hogy a lány nevelőszülőként dolgozó édesanyja valójában drogot árul gyerekeknek.

A zsarolás hatására a sértett végül a rendőrökhöz fordult segítségért, akik egy akciót szerveztek B. Tamás elfogására. A pénz átadására „Csufi” az egyik, korábban beszervezett, szintén huszonéves fiatalembert vitte el magával, aki semmiről sem tudott, csak a helyszínen lett számára világos, hogy itt valószínűleg bűncselekményről lehet szó. A rendőrök végül elfogták, és letartóztatták „Csufit”. Habár a fenyegetőzések és a zsarolás ezzel véget ért, azonban a bűnügy kitörölhetetlen nyomot hagyott a lány lelkében. A tárgyalás során, mikor a bíróság kérésére megpróbálta felidézni, hogy milyen lelki hatással volt rá a börtönviselt, nála kétszer idősebb vádlott fenyegetőzése, teljesen zaklatott állapotba került. Sírásban tört ki, ami miatt dr. Török Judit bírónőnek szünetet kellett elrendelnie, míg a sértett annyira megnyugodott, hogy folytatni lehetett kihallgatását.

A lány állapotáról édesanyja is részletes beszámolót adott: a bűncselekmény elkövetésének idejében, mikor B. Tamás zsarolta a lányt, ő idegileg teljesen kikészült, dührohamokat kapott, a falat ütötte tehetetlenségében, hogy nem tud kiszállni az ügyből, mert a férfi 170 ezer forintot követel tőle, amit nem tud kifizetni. „Csufi” elfogása után sem nyugodott meg a lány: nyugtatókon élt, nem mert kimenni az utcára és hónapokig rendőri védelmet kért a család, mert féltek az esetleges következményektől.

B. Tamás a tárgyalás alatt a bírói és ügyészi keresztkérdésekre hamar megzavarodott, és érthetetlen, zavaros mesét adott elő a valódi főnök „Mocsokról”, és arról, hogy ő csak egy áldozat, aki tulajdonképpen csak jót akart a lánynak, és igyekezett megoldani az ügyet. Habár a kérdésekre adott válaszai nem voltak összeszedettek, annál jobban igyekezett a tanúkat befolyásolni: gesztikulálva próbált nekik jelezni, megszólította, győzködte őket, ami miatt dr. Török Judit bírónőnek többször is figyelmeztetnie kellett a tárgyalás rendjének megtartására. B. Tamás nem adta fel: a per szüneteiben a folyosón próbálkozott a tanúkkal szóba elegyedni, aminek pedig dr. Kőszegi Nikoletta ügyész vette elejét. A szemfüles ügyésznő egy pillanatra sem tévesztette szem elől „Csufit”, és mikor leült a tanúk mellé „beszélgetni”, azonnal figyelmeztette, hogy tartsa magát a szabályokhoz. B. Tamás tavaly nyáron a sértettel is próbálkozott: odament a csecsemőkorú gyermekével Kanizsa központjában tartózkodó lányhoz, és felszólította, hogy vonja vissza vallomását.

A per második felében tanúkat hallgatott meg a bíróság, akik a sértettel egyezően számoltak be „Csufi” ellentmondást nem tűrő, agresszív viselkedéséről, és arról, hogy a számlanyitások tekintetében B. Tamás intézett mindent, nekik nem tűnt úgy, hogy „Mocsok” lenne a főnök, inkább baráti viszonyban voltak. A zalaegerszegi férfit egyenlőre nem lehet kihallgatni a bűnügyben, megromlott egészségi állapota miatt.

Még egy adalék az ügyhöz. Dr. Kőszegi Nikoletta a tavasszal megtartott előkészítő ülésen viszonylag enyhe ítélet indítványozására tett ajánlatot a vádlottnak, ha beismeri bűnösségét: 2 év 6 hónap börtönbüntetés, 450 ezer forintos pénzbüntetés és 3 év közügyektől való eltiltás. Az ajánlat a visszaeső férfinek megfontolandó lett volna, hiszen a zsarolás büntetési tétele esetében 2-től egészen 8 évig terjed: „Csufi” nem élt a lehetőséggel…

Keszthely térségét fosztogatta a betörőbanda

B. J. és 5 társa ellen lopás bűntette a vád, amely szerint az állandó munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkező vádlottak 2017-ben elhatározták, hogy Keszthely környékén hétvégi házakba törnek be, illetve külterületi ingatlanokról használati eszközöket tulajdonítanak el, hogy ezek értékesítéséből szereznek pénzt. Összesen 41 esetben tulajdonítottak el jogtalanul ingóságokat – akkumulátor, háztartási gépek, motorfűrész, fűkasza, italok, szerszámok stb. – cca. 1.700.000 forint kárt okozva a sértetteknek.

A holnapi, elsőfokú nyilvános előkészítő ülésen a vádlottak kihallgatása várható. Ítéletet a Keszthelyi Járásbíróság büntetőbírája, dr. Palotay András hirdet majd az ügyben.

Csalók mennek holnap a Keszthelyi Járásbíróságra: egyikük, az 53 éves, keszthelyi L. J. már korábban alkut kötött

Az 53 éves, büntetett előéletű keszthelyi férfivel kötötték meg első egyezségüket – a bűnösség beismeréséről – a zalai ügyészek, még a tavalyi esztendő novemberében. „Természetesen” L. J. állandó munkaviszonyban nem állt, és a vádbeli időszakban üzletszerűen – azaz rendszeres haszonszerzésre törekedve –, sorozatosan elkövetett csalások révén jutott jövedelemhez. A bűnösség beismerése és az egyezség megkötése után L. J. büntetőügye elvált egykori társaiétól: a galeri „maradék” tagjai, K. Cs. és bűntársa, B. B. elszámoltatása holnap kezdődik a Balaton-parti város járásbíróságán, ugyancsak dr. Palotay András büntetőbíró előtt. Az elsőfokú nyilvános előkészítő ülésen a két vádlott kihallgatása várható majd.

Archeológiai tanfolyam ígéretével csalt ki 22 ezer Eurót

A keszthelyi, 53 esztendős terhelt, valamint társai, két újszászi lakos – egyikük K. Cs., aki magát hamisan Kovács Lászlónak, minisztériumi dolgozónak adta ki – valamikor 2017 februárjának végén, vagy március elején – pontosan már meg nem állapítható időpontban –, egy hévízi hotel bárjában találkozott egy német állampolgárral, és annak élettársával. A sértett, kincskereső hobbijához archeológiai tanfolyam elvégzése után érdeklődött. A terhelt ígéretet tett arra, hogy a szükséges tanfolyam és a minisztériumi engedély elintézésében segítséget nyújt oly módon, hogy bemutatta a sértettnek az ő általa Kovács Lászlóként megnevezett személyt, mint „minisztériumi embert” és másik társát, mint országos cigányvajdát. Azt a hamis ígéretet tették, hogy minisztériumi ismeretségük útján az archeológiai tanfolyamhoz szükséges tananyagot, és annak német nyelvű fordíttatását megszerzik, melyek segítésével a sértett hivatalos engedélyt szerezhet. „Kovács László” a hivatalos eljárás elindítása érdekében fényképfelvételt is készített a sértett iratairól.

2017. március 4-én ismételt találkozóra került sor, ekkor már Budapesten, az V. kerület, Kossuth Lajos tér egyik házában, ahova a sértettet és annak élettársát a terhelt kísérte el, a találkozó helyszínül pedig a Belügyminisztérium épületét jelölte meg. L. J. az egyik újszászi lakos bűntársát ekkor hamisan ismét, mint Kovács László „minisztériumi embert” mutatta be, aki magát a Belügyminisztériumban dolgozó személynek adta ki, és az ügyintézésért 22.000 Eurót kért. Az épületnél egy férfi fogadta a sértettet – aki ott irodával rendelkezett – és azt a terhelt társa kérésére, mint „minisztériumi irodát” engedte át a találkozó idejére. Öt nappal később a sértett át is adott 22.000 Eurót a magát Kovács Lászlónak nevező személynek ügyintézési költségek címén, azzal, hogy az engedély megszerzéséhez szükséges tanfolyam két héten belül indul. Az állítólagos ügyintézés során a terhelt mindvégig jelen volt. Ezen találkozó során felmerült, hogy fegyvertartási engedélyt is tudnak szerezni a sértettnek, melynek intézésért további 10.000 Eurót kértek.

2017 márciusának végén a terhelt saját gépkocsijával, nemesbüki lakóhelyéről az egyik keszthelyi hotelbe szállította a sértettet és élettársát. A hotel parkolójában már várta őket a magát Kovács László minisztériumi tisztviselőnek nevező társ, aki felindultan közölte a sértettel, hogy „vizsgálat indult a minisztériumban, az ügy ügyintézője visszadobta a papírokat, mert kiderült, hogy a sértett német rendőr, aki Magyarországon engedélyt szeretne, valószínű, hogy kém.” Közölte a sértettel, hogy ismer valakit, aki el tudja simítani ezt a vizsgálatot, hogy ne legyen belőle probléma, de ahhoz a sértettnek további 6.000 Eurót kell fizetnie. A sértett, akinek itt lett gyanús az ügylet, ezt már nem hitte el, és közölte a jelenlévőkkel, hogy nem hajlandó többet fizetni. Ezt követően L. J. többször, személyesen és mobiltelefonon is 10.000 Eurót követelt a német állampolgárságú férfitól. Megfenyegette, hogy „nagy bajba” fog kerülni, ha nem fizet, illetve fenyegetőleg azt is mondta neki, hogy megvannak az emberei ilyen esetekre, ha valaki nem fizet. Az elhangzott fenyegetések megerősítésének alátámasztására személygépkocsijával többször is elhajtott a sértett nemesbüki lakóháza előtt. A fenyegetések hatására a sértett és élettársa elmenekültek Németországba, de még ez idő alatt is, a terhelt folyamatosan üzeneteket küldött a sértettnek, amelyekben fenyegetőzve a „pénzét” követelte.

Az L. J. által vállaltakból semmi nem valósult meg, a gyanúsított és társai – köztük K. Cs. – 22.000 Eurót, azaz 6.832.100 Forintot vettek át a sértettől, amiért ő semmit nem kapott. A bűncselekménnyel okozott kár utóbb mégis megtérült, ugyanis a büntetőügy elindulása után a gyanúsított azt ügyvédi letétbe helyezte, és intézkedett annak kifizetése iránt.

Lovas terápiás központ meséjével zsebelt be 5 millió forintot

A terhelt, a barátja és a sértett a keszthelyi Halászcsárdában találkoztak. A találkozó során a sértett előtt a terhelt – L. J. –, illetve barátja egy lovas projekt létrehozásának lehetőségét vetették fel. Majd 2017. július 31-én, Budapesten, az Országház kávézójában ismét találkoztak, ahol megnézték az állítólagos projekt látványterveit, és megbeszélték azt is, hogy másnap Hévízen, a leendő lovas terápiás beruházás helyszínén bejárást fognak tartani.

Így is történt: a találkozóra a terhelttel érkezett egyik ismerőse, akit ő hamisan Varga Gábor minisztériumi döntéshozó, „projektgazdaként” mutatott be a sértettnek és rokonainak. A hamisan Varga Gáborként bemutatkozó személy közölte a sértettel, hogy a beruházás megvalósítása érdekében mielőbb szükséges, hogy alapítsanak egy gazdasági társaságot és nyissanak egy bankszámlát, mely bankszámlaszámra utalható lesz majd a pályázati összeg. A helyszínbejárást követően a Vadaskerti Csárdában a terhelt és barátja a többiektől félrehívták a sértett családjának egyik tagját, akivel közölték, hogy a beruházás megvalósítása céljából fizessenek 50.000.000,-Ft-ot. A családtag közölte velük, hogy ez az ő lehetőségeiket meghaladja, és nem kívánnak pályázni a lovas terápiás beruházás létrehozására.

A sértett – bízva L. J. hamis ígéretében – a projekt megvalósítása érdekében 2017. augusztus 15-én, „L. R. Központ Turisztikai és Szolgáltató Kft” elnevezésű társaságot alapított, majd a ténylegesen nem létező projekt megvalósításhoz kapcsolódó feladatok finanszírozására és a költségekre néhány nap múlva 5.000.000,-Ft-ot adott át a terhelt társának, melyről írásos dokumentum nem készült. Az átvett pénzt a terhelt és társai egymás között elosztották. A pályázatírásból, a pályázatból, illetve az ehhez kapcsolódóan ígért pályázati összeg sértett cégéhez történő átcsoportosításból és beruházás megvalósításából semmi sem valósult meg. A terheltnek és társainak nem állt szándékukban a lovas-terápiás projekt megvalósítása és az ahhoz szükséges pályázat megírása, egyéb feladatok elvégzése sem. Annak megvalósítása érdekében nem tettek lépéseket, arra lehetőségük sem volt, ugyanis ilyen pályázat, beruházási lehetőség nem is létezett. A terhelt és társai a cselekményükkel a sértettnek 5.000.000,-Ft kárt okoztak, melyből aztán 4.700.000 forintnyi pénzösszeg a sértett részére történő visszafizetéssel megtérült.

Pénzbehajtónak is kiadták magukat

A vádirat szerint K. Cs. és a sértett 2017 januárjában megállapodást kötöttek, hogy a vádlott – azt a látszatot keltve, hogy „saját behajtó cége” van – segítséget nyújt a sértettnek az általa nyújtott kölcsönök visszaszerzésében.

Másnap K. Cs. ismét megjelent a sértettnél a két bűntársával, akik az egyik adós testvérének és volt feleségének adták ki magukat. A „rokonok” felajánlották, hogy részletekben kifizetik a tartozást. K. Cs. ekkor a további költségek fedezésére 5.000.000,- forintot kért és kapott. A vádlottak a tényleges adós tartozása behajtása érdekében semmit sem tettek, céljuk a jogtalan haszonszerzés volt.

A Keszthelyi Járási Ügyészség L. J. és K. Cs. valamint harmadik társuk ellen csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Keszthelyi Járásbíróságon. A 2018 július 1. napjától hatályos, új büntető eljárásjogi törvény egy új jogintézményt vezetett be a büntetőeljárások egyszerűsítése és gyorsítása érdekében. A törvény ezt úgy nevezi, hogy „egyezség a bűnösség beismeréséről”. A lényege az, hogy a vádemelés előtt az ügyészség, és a terhelt, valamint védője egyezséget köthet, amennyiben a terhelt beismeri a bűnösségét: ekkor lehetőség van a büntetés vagy intézkedés fajtájában és mértékében való megegyezésre. Ha megtörtént a megegyezés, azt jegyzőkönyvbe kell foglalni, majd a bíróság elé kell terjeszteni, azzal, hogy amennyiben a bíróság az egyezséget törvényesnek találja, az egyezséget hagyja jóvá, és így a bizonyítási eljárás lefolytatása nélkül, tulajdonképpen rögvest, az egyezségben rögzített keretek között szabja ki a büntetést.

A jelen ügyben is ez történt: a keszthelyi férfivel, L. J.-vel szemben egyezség született, míg L. J. újszászi illetőségű társaival – K. Cs. és B. B. – szemben a rendes eljárás szerint történt meg a vádemelés, tehát az ő esetükben kerül majd sor a tárgyalásra holnap a Balaton-parti város járásbíróságán.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.