Megalakult az Egyszülős Egyesület

facebook megosztás

Nemes küldetést vállalt magára az a közösség, amely a gyermeküket egyedül nevelőkön kíván segíteni a jövőben. A különböző okokból önmagára maradt szülőket összefogó szervezet társadalmi szükségessége nem kérdés – hangzott el tegnap este az Egyszülős Egyesület Nagykanizsa alakuló rendezvényén a Medgyaszay Házban.


A hiánypótló szervezet első találkozója március 12-én lesz a Hevesi Sándor Művelődési Központban

Egyenlő esélyek teremtése, támogató környezet, védőháló felállítása – egyebek mellett ezekben kíván segíteni a Kanizsán és környéken élő egyszülős családoknak az egyesület. - Az egyszülősség egy sajátos élethelyzet. Ezt általában nem maguknak választják az emberek. Az ebbe a helyzetbe belekerült emberek élete elnehezül, sokkal nagyobb a felelősség, nehezebb szabad programot csinálni - mondta Németh Györgyi, az Egyszülős Egyesület Nagykanizsa elnöke.

Magyarországon több százezer olyan család él, amelyben egy szülő nevel egy vagy több kiskorú gyermeket. Ezekben a családokban a pénzügyi és jogi nehézségek mellett a lelki támogatás is rendkívül fontos. Az újonnan megalakult közösségben az érintettek nemcsak külső segítséget kapnak, hanem egymást is támogathatják. - Leginkább a lelki oldalról van rá nagy igény, hogy kibeszélhessék magukból az emberek az érzéseiket, és hogy a mindennapi életüket hogyan tudják megoldani gyermeküket egyedül nevelő szülőként. Szerintem már az is nagy segítség, hogy beszélhetnek róla egy olyan közösségben, ahol hasonló helyzetben élők vannak. Egymás példájából tanulva, ahogy a megnyitón is elhangzott, mutassanak utat azok, akik ugyanúgy bent voltak a gödörben, és sikerült kimászniuk belőle - árulta el Mismás Biri, az Egyszülős Egyesület Nagykanizsa alapító tagja.

Jogi tanácsadás, pályázatfigyelés, gyermekek nyári táboroztatásának segítése, közös gyermekfelügyelet, ruha- és könyvgyűjtés, a pénzintézetek lehetőségeinek ismertetése – csak néhány példa, amellyel az egyesület segíteni kíván. - Ilyen élethelyzetben is lehet boldog családi életet élni, de biztos, hogy a körülmények kicsit sanyarúbbak, mint az egész családokban, ezért szükséges, hogy ahol tudunk segítsünk, és tudjanak róla az ilyen családok, hogy van összetartás, akár még érdekek képviselete is - fogalmazott Balogh László, Nagykanizsa polgármestere. A hiánypótló szervezet első találkozója március 12-én lesz a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Ekkor már a konkrét feladatokat veszik sorra az egyesület tagjai.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.