Fürjeket tenyészt egy fiatal pár Szepetneken

facebook megosztás

Fürjekkel gazdálkodik egy fiatal pár Szepetneken. Egyre népszerűbb környékünkön is a gazdálkodás és az ehhez kapcsolódó háztáji állattartás.  A fiatalok egy éve kezdték a madarak tenyésztését és tojásaik értékesítését.

A fürjtenyésztés ötletét Ausztriából hozták magukkal a fiatalok, hiszen mindketten a vendéglátásban dolgoztak a szomszédos országban. A pár itthon 23 fürjjel kezdte meg vállalkozását, mára ez a szám kétszázra nőtt.

– Étlapon volt nekünk a fürj és utána néztem, hogy mégis mi ez. Rájöttem, hogy a tojása sokkal értékesebb és könnyebben előállítható, mint a hús és nagyobb a kereslet is rá Ausztriában. Ezután elkezdtem utána nézni, hogy itt Magyarországon hogyan tenyészthető - mondta el Jáni Richárd.

Richárd párja, Marianna gondozza a madarakat, de mindenben segítenek egymásnak. A tojásokat nem csak nyersen árusítják, hanem különböző módon feldolgozzák, amelyeket aztán a termelői piacokon értékesítenek.

– Főtt-füstölt fürjtojás, - tésztát is készítettünk régebben -, lilahagyma-lekváros tojás, de nyers is kapható nálunk – árulta el Kovács Marianna.

Az ifjú gazdák a parányi szárnyasokat teljesen gyógyszermentesen etetik és tiszta tápot adnak nekik. Céljuk egy egészséges állomány gondozása és gyarapítása. 

H.R.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.