Hagyományőrző-rétessütés Zalamerenyén

facebook megosztás

Hagyományőrző-rétessütés volt vasárnap Zalamerenyén. A program célja, hogy a fiatalok is megismerjék a közkedvelt sütemény elkészítésének lépéseit. Az eseményen 20 tepsivel sütöttek a gyúrt tésztából készülő finomságból. 

A rétessütés mellett Zalamerenye értékeit is bemutatták az érdeklődőknek. 

– A mai nap a helyi értéktár, a régi emlékek bemutatása, a fiataloknak ezen emlékek hagyományőrzés céljából történő ismertetése. Ezen kívül, mivel nem csak tárgyi emlékek vannak, hanem gasztronómiai is, a rétessütés mesterségét és annak fortélyait mutatják meg az idősebbek a fiataloknak – mondta Herodek Miklós, Zalamerenye polgármestere.

A háziasszonyok szerint a jó rétes elkészítésének egyik legfontosabb összetevője a türelem.

– A rétestészta készítésének nem olyan nagy titka van, csak annyi, hogy jól ki kell dolgozni. Cipót készítünk és pihentetjük. Türelem kell hozzá, főleg a nyújtáshoz. Nem lehet elkapkodni a rétestészta nyújtását– árulta el Polai Lászlóné.

A program során az is kiderült, hogy szinte minden család más és más módon készíti a rétest. A legkelendőbb fajta a káposztás, a túrós-mazsolás, valamint a tökös-mákos volt. 

– Bemutatjuk valójában, hogy is készül a rétes, és itt kiderült, hogy habár Zalamerenyén élünk, két család nem egyformán készíti azt a bizonyos rétestésztát sem, ami hagyományos rétestésztának mondható, mert más technikát alkalmaznak. Eta gömb formában pihenteti, a lányok az asztalon kisodorják kicsit, de ettől függetlenül ugyanaz a finomság készül belőle – folytatta Berkenyés Lászlóné.

Herodek Miklós, Zalamerenye polgármestere a Kanizsa Televízió Híradójának azt is elmondta: úgy tervezik, hogy később más gasztronómiai fortélyokat is átadhatnak a fiataloknak.

G.D.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.