Teljes kijárási korlátozás lépett életbe Ausztriában

facebook megosztás

Teljes kijárási korlátozás lépett életbe Ausztriában tegnap, amelyek célja a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése – jelentette be az osztrák kancellár szombati sajtótájékoztatóján. Kint dolgozó helybéliek meséltek az ottani helyzetről.

Felső-Ausztriában, Welsben él férjével a nagykanizsai születésű Dobos Erika. Elmondása szerint ott betartják az előírásokat és legtöbben használják a maszkot, emberek alig vannak az utcákon. A kórházak már a teljesítésük maximumán vannak és a hírekből úgy értesültek, hogy amennyiben a jövő hét közepéig nem változik a helyzet, akkor az orvosoknak kell eldönteni, hogy ki az, akit lélegeztető gépre raknak és ki az, akit nem.

– A kórház mellet lakunk. Bizony nagyon nagy a forgalom. Ki-be járnak a mentők. Az ablakomból rálátok a kórház intenzív osztályára. Tele van. Épp most délután néztem ki, úgy láttam, hogy a legfelső szinten megint alakítanak ki egy újabb intenzív osztályt. Hát ez van sajnos – fogalmazott Dobos Erika.

Kijárási tilalom van napközben Bécsben is, ahol Sipos Gyula taxisofőrként dolgozik. Ott is kiürült a város, de azt mondja, a bécsi adventi vásár már nyitásra készen áll. Ez arra enged következtetni, hogy karácsonyra enyhítenek majd a tilalmakon és megtarthatják az ünnepi korzót.

– Azért azt tudni kell, hogy Bécsben is már felácsolták a karácsonyi vásárt. Tehát az üzletek állnak és gyakorlatilag minden a nyitásra vár. Hivatalosan már meg kellett volna nyitni, de el lett napolva két héttel a vírus miatt. Ezért azt gondolom, hogy biztos lesznek enyhítések 2-3 hét múlva. Ha nem is teljes feloldás, de biztos lesznek enyhítések és remélhetőleg visszaáll az élet a normális kerékvágásba – mondta Sipos Gyula.

Az új intézkedések kedden nulla órakor léptek életbe, és december 6-áig biztosan hatályban lesznek.

H.R.

(Képek: Dobos Erika, Sipos Gyula)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.