Elkezdődtek a tórekonstrukciós munkálatok Liszóban

facebook megosztás

Elkezdődtek a rekonstrukciós munkálatok Liszóban. A dél-zalai település azon falvak közé tartozik, amelyek a nyári árvíz okozta problémák helyreállításhoz kaptak kormányzati segítséget. Mint arról korábban már beszámoltunk, mederkotrásra van szükség a liszói záportározónál.

Nem mindennapi látvány fogadja azokat, akik kilátogatnak a község tavához. Egy héttel ezelőtt megtörtént a lehalászás, valamint leengedték a tó vizét. Az évek alatt felgyülemlett hordalék mennyisége most jól látható – mutatta Novák Csaba polgármester. A gát védművében keletkezett kár mellett így ez is indokolta a mederkotrást.

– Az első olyan fontos folyamat ahhoz, hogy itt bármit is tudjunk csinálni, a víz leengedése, ez történt meg. Most a tómeder szikkasztása zajlik, hogy lehessen munkagépekkel bemenni. Amíg leszikkad a víz a tóról, addig a közbeszerzés lebonyolítása is meg fog történni, hiszen közbeszerzés útján lesz a nyertes pályázó kihirdetve – nyilatkozta Novák Csaba, Liszó polgármestere.

A rehabilitációt a nyertes pályázat műszaki tartalmának megfelelően kell elvégeznie majd a vállalkozónak. A munkálatok befejezési határideje, illetve az elszámolás dátuma ez év december 31-e.

– Hosszú folyamat lesz, hiszen jókora mederről van szó. Műszaki, vízügyi ember fogja az egészet koordinálni, tehát nem az önkormányzat. Előreláthatólag az év második felében a kotrás meg fog történni, a gátban keletkezett kárt is kijavítják. Reméljük az ősz folyamán a vizet fel tudjuk fogni a víztározóba – tette hozzá Novák Csaba.

A 2006-ban létesült árvízvédelmi záportározó a zsáktelepülés számára turisztikai célból is nagy jelentőséggel bír, hiszen nem csupán a helyi rendezvényeknek és horgászoknak ad otthont, hanem a környékbeli településekről is szívesen látogatnak pecások és kirándulók a tóhoz.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.