Megkezdődött a zalamerenyei tó helyreállítása

facebook megosztás

Nem mindennapi, ám a megyében nem egyedülálló látvány fogadja a zalamerenyei tóhoz látogatókat. A tó vizét egy hete leengedték. Ennek oka a tavaly nyári extrém esőzés okozta károk helyreállítása. A munkafolyamat során kiderült, a vártnál nagyobb a probléma, a töltést teljes hosszában meg kell erősíteni.

Most már csak békák ugrándoznak a tómederben, amelynek gátja a 2020-as júliusi özönvíz idején nem teljes egészében szakadt át, de nagymértékben megrongálódott. A község a helyreállításhoz pályázati támogatást kapott a kormánytól, ennek első lépéseként le kellett engedni a tó vizét. A tervek jórészt elkészültek, de mint az Herodek Miklós József, a település polgármestere elmondta: a víz leeresztése után derült fény a további károkra, ezért korrekcióra lesz szükség.

– Jelentős mértékben károsodott a betonkoszorú, aminek egyben kellene lenni. Mindaddig, amíg a víz nem volt leengedve, addig ez nem volt látható. Gyakorlatilag a töltést teljes hosszában meg kell majd erősíteni, tehát nem csak az átszakadt részt, és annak helyreállítását kell elvégezni ahhoz, hogy ez a jövőben üzembiztosan megfogja a vizet – mondta el Herodek Miklós József, Zalamerenye polgármestere.

A munka a mederkotrással és a gát helyreállításával folytatódik. A víz leengedése után nem csak a károkra, hanem fontos természeti jelenségekre is fény derült.

– A hétfői napon megtörtént a tó lehalászása. Azt megelőzően egy 10 napos időintervallum kellett ahhoz, hogy folyamatosan, fokozatosan érjük el azt a vízszintet, aminél a halászok le tudták halászni a tavat. Akkor derült ki, hogy többek között olyan halfaj, mint a süllő is élt itt – de itt már fogasról beszélünk – ami azt bizonyítja, hogy ennek a víznek bizony nagyon jó volt a minősége – tette hozzá Herodek Miklós József.

A szakemberek jelentős mennyiségű halat tudtak kihalászni a tóból, amelyet értékesítettek. A bevételből finanszírozták a lehalászás költségét, a fennmaradó részből pedig elvégzik majd az újbóli telepítést.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.