Hamarosan indul a palántaszezon

facebook megosztás

Palántadömping van a nagykanizsai vásárcsarnokban. A paprikák, paradicsomok legkülönfélébb fajtáival vannak jelen a termelők, az igazi vásárlói rohamra viszont 1-2 hét múlva számítanak.

A XXI. század leghűvösebb áprilisa volt az idei Nagy Nándor szerint, és ez kissé visszavetette a növények fejlődését, valamint az értékestést is. Az őstermelő standján fehér tölteni való paprika, zöld csípős paprika található, paradicsomból pedig étkezésit, befőzésit és koktélt is termeszt. De mint hangsúlyozta: a vevő diktál.

– A vásárlók nagy többsége szerintem a fajtaneveket nem ismeri. hozzám úgy szoktak jönni, hogy „amilyent tavaly vittem”. Az olcsóbbat keresik-e? Kinek hogy... Olcsóbb a szálas palánta például, kicsit nehezebben fog megeredni, de azon még paprika, paradicsom lesz. A poharasoknál annyi az előny, könnyebben ered, előbb lesz rajta termés – mondta Nagy Nándor őstermelő.

Nagy Nándor szerint az árakat a hűvösebb tavasz nem befolyásolta, inkább a vetőmagok, egyéb szükséges hozzávalók árának emelkedése okozza azt, hogy drágábbak a palánták, mint tavaly.

A kiskanizsai Gerócs Ferenc és családja évtizedek óta zöldség és virágpalántákkal foglalkozik, standjuk bővelkedik a fajtaválasztékban. Kígyóuborka, padlizsán, tökfélék, sőt dinnyepalánta is várja a vásárlókat ennél a pultnál. A kiskanizsai őstermelő tapasztalata az: abszolút kedvenc nincs egy-egy zöldségfajta tekintetében.

– Mindenkinek más az ízlése, máshoz ragaszkodik. Így sok fajtát kell előállítani, mert mindenkinek más kell. Először vannak a korai paradicsomok, paprikák, utána a későiek, amit szabadföldbe ültetnek. De ez változót, a vevő diktálja ezt a részét – fogalmazott Gerócs Ferenc őstermelő.

A megkérdezett őstermelők azt mondták, nagyjából 10 százalékos áremelkedés van jelenleg a piacon tavalyhoz képest. Az igazi nagy vásárlói rohamot május végére várják a zöldségpalánták tekintetében.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.