Változik a napelemes rendszerek elszámolása

facebook megosztás

Megszűnik a napelemek által termelt energia szaldós elszámolása 2021. június 30-án. A változás egyelőre még csak azokat érinti, akik otthonfelújítási támogatással ruháznak be napelemekre. Az önerős befektetést választók 2023. december 31-ig még élhetnek a nulla forintos villanyszámla lehetőségével.

Abban az esetben, ha állami támogatásból, június 30-ig üzembe helyezzük a napelemes rendszerünket, akkor még a szaldós elszámolásba kerülünk, ezt követően azonban a szaldó helyére a bruttó elszámolás lép - hívja fel a figyelmet Horváth József András, az egyik napelemekkel foglalkozó cég ügyvezetője.

– A jelenlegi elszámolás lényege kilowatt alapú, ami azt jelenti, hogy egy napelemes rendszer megtermel egy évben mondjuk ötezer kilowattot és a fogyasztó is elfogyaszt ötezer kilowattot, akkor az azt jelenti, hogy null saldo, tehát nullán van a fogyasztás termelése. Viszont a jövőben ez az elszámolás megváltozik és úgy fog alakulni, hogy a vételezett áramnak is külön díja lesz és a visszatáplált áramnak is külön díja lesz – mondta el Horváth József András, a Zalasolar ügyvezetője.

A szakember szerint az egyik fő oka a változtatásnak, hogy az áramszolgáltatónak folyamatosan fejlesztenie kell a hálózatot, ha lépést akar tartani a megnövekedett igényekkel. A korábbi elszámolásnál azonban ez a fejlesztési költség csupán a többi fogyasztó pénzéből valósult meg.

– Azért is van erre szükség, hogy a fogyasztókat ösztönözzék arra, hogy a saját energiaszükségleteiket tudják előállítani. Gyakorlatilag, amit előállít azt vagy azonnal, vagy nagyon rövid, záros határidőn belül tudja elhasználni a fogyasztó, és ne használja sokáig tárolóegységként a szolgáltató hálózatát – tette hozzá Horváth József András.

A szakértő hozzátette: aki hónap végéig bekerül a szaldós elszámolásba, az a jelenlegi információk szerint 2024 után sem esik ki onnan.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.