Veszélyes növénynek minősítheti a levendulát az Európai Unió

facebook megosztás

Veszélyes növénynek minősítheti a levendulát az Európai Unió. Az új szabályozás alapján figyelmeztetést kellene írni a termékek csomagolására a benne lévő allergének miatt. A kistermelőket nehéz helyzetbe sodorhatja a rendelet és a nagyobb vállalkozásoknak is jelentős kiesést hozhat a döntés, amennyiben valóban elfogadják a javaslatot.

A jellegzetes illatú növényt napjainkban sokan használják a gyógyászatban, a házi patikákban, de még ételekbe is ajánlják a gazdák. 2017-ben 100 tő levendulával indult útnak a borsfai Levendula Farm. A vállalkozást Orsós Brigitta Katalin párjával együtt alkotta meg. Ők több formában is feldolgozzák a lila növényt és szeretnék, ha minél többen megismernék jótékony hatását.

– Szeretnénk ezt a növényt újra ismertté tenni, és nem csak, hogy a reneszánszát élje, hanem virágkorát is újra megérje, egyre szélesebb körben felhasználási módokat megismertetni a leendő fogyasztóinkkal. Illatpárnák, sópárnák, fürdősó, fürdőbomba, gumicukor, szörpök, lekvárok felhasználása során – mondta el Orsós Brigitta Katalin.

Nemrég kapott szárnyra hír, miszerint veszélyes növénynek minősítheti a levendulát az EU. A borsfai termelő szerint ez többletkiadást jelentene a gazdáknak, amit sokan nem tudnának finanszírozni.

– 2016-ban már az Európai Uniós Bizottság előtt előterjesztették ezt a rendeletet, amit, ha idén elfogadnak, úgy gondolom, nagyon sok, nem csak, kisvállalkozónak, kistermelőnek fog ez problémát okozni, hanem óriási probléma lesz a nagytermelőknek is. Például Belgiumban és Franciaországban több ezer családnak és az általuk eltartott családoknak. Mi már elkezdtünk gondolkozni azon, hogy mit is tudunk majd tenni. Ha a bevizsgáltatásoknak olyan anyagi vonzata lesz, amelyet már nem tudunk vállalni, akkor új profilt kell keresnünk. Mi mindenképp szeretnénk a gyógynövény vonalon maradni – tette hozzá Orsós Brigitta Katalin.

Ha valóban veszélyes növénynek minősítik a levendulát Brigittáék az ültetvényüket továbbra is szeretnék megtartani, de a termékpalettájukon kénytelenek lesznek módosítani. Nemrégiben azonban a Telex szúrta ki, hogy az Európai Bizottság Twitteren reagált a hírre. A leírtak szerint senki nem akarja betiltani a gyógynövényt, a jogalkotást azonban felülvizsgálják, hogy az még hatékonyabban védje a fogyasztói és környezetvédelmi érdekeket.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.