Tízezreket vihet a tanévkezdet

facebook megosztás

Szeptember elsején iskolakezdés. A jelenlegi járványhelyzet úgy tűnik lehetővé teszi a jelenléti oktatás elindulását, így a családoknak mintegy két hete van még felkészülni a tanévkezdetre.

Alaposan a pénztárcába kell nyúlni a tanévkezdéshez, főleg az idén első osztályt kezdő nebulók szüleinek. A tanítók által kért tanszercsomag mellett többek között táskát, tolltartót és tornazsákot is be kell szerezni az iskolába lépéshez, így mintegy 50 ezer forintba is kerülhet a beiskolázás. Az üzletekben több árkategória közül választhatnak a szülők, az igazi vásárlási dömping ezúttal is augusztus 20-a után várható.

Az idei árak nőttek a tavalyihoz képest. Az első osztályosoknak egy több évig használható minőségi iskolatáska kb. 30 ezer forintért kapható.  Ez egy kezdeti egyszeri beruházás, hiszen ezeket a táskákat akár egész alsó tagozatban használhatják a diákok. Természetesen vannak ennél olcsóbbak is – mondta Hökkönné Szabó Andrea, a Varázsceruza papír-írószer eladója.

Vannak, akiknek csak a kinőtt tornafelszerelést kell pótolni, vagy az elhasználódott rajz- és íróeszközöket, az új füzeteket kell beszerezniük. Werdericsné Szenderfi Lilla már bevásárolt a harmadik osztályba lépő kisfiának. 

– Szeptembertől mindenképp szükség lesz az iskolai dolgokra. Ha esetleg nem is lesz nekik az iskolában oktatás, otthon ugyanúgy kell nekik használni a füzeteket is, a könyveket, a tolltartóból a dolgokat. Mi próbáltuk mindenből a középkategóriát megvenni, így 20 ezer forintból talán sikerült megúszni a bevásárlást – mondta az anyuka.

Az iskolakezdés megkönnyítésére Nagykanizsán rendkívüli települési támogatást igényelhetnek a rászoruló családok, ami tanszerre és tornafelszerelésre is fordítható. Emellett akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben nem részesülnek, azok igényelhetnek étkezési támogatást is. A jogosultsági feltételeket a nagykanizsa.hu weboldalon találhatják az igénylők. Az idei tanévben is térítésmentes tankönyvellátásban részesül minden nappali rendszerű alap- és középfokú iskolai oktatásban részt vevő tanuló.

Hajnes Rita  

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. augusztus 13-án megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.