Útnak indultak az oskolások

facebook megosztás

Emléktúrával tiszteleg a Thúry Vitézlő Oskola csapata az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt. A kilenc résztvevő korhű kerékpárokkal és ruházatban indult útnak Budapestre.

Ma reggel az Ady úton volt a gyülekező, a kerékpárok készen álltak, a felnőttek és a fiatalok is lelkesen készülődtek. Az emléktúra ötlete pár évvel ezelőtt vált először valósággá.

– Az ’56-os ünnepet nem biztos, hogy azon a szinten tudjuk megélni, hogy a léleknek annyi muníciót ad, amennyit adhatna. Ki tudjuk-e fejezni a tiszteletünket azokért a szabadságharcosokért, forradalmárokért, akik az életüket áldozták, és később elnyomásba, vagy emigrációba kényszerültek – amennyire szerintem illene? A Thúry Vitézlő Oskolához méltó módon a tettekkel emlékezünk – nyilatkozta Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője.

A programon rendszerint részt vesznek azok a legények is, akik a Thúry Vitézlő Oskolába járnak. A fiatalok szerint a többnapos kerékpározás bár fárasztó, de rendkívül nagy élmény és közösségépítő ereje is van.

– Nekem mindig is nagyon tetszett ez az egész. Az első alkalommal még rendes, országúti kerékpárral mentem, de tavaly már ilyen régi biciklivel mentem – mesélte Vörös Bendegúz.

A hagyományoknak megfelelően a tagok indulás előtt elhelyeztek egy-egy szál virágot és mécsest gyújtottak az ’56-os emlékkertben. Az oskolások a terv szerint október 23-án érik el Budapestet, ott több emlékhelyet is meglátogatnak majd.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.