Megszüntette a Schauta Marcellel szemben folytatott eljárását a Nagykanizsai Rendőrkapitányság

facebook megosztás

Megszüntette a Schauta Marcellel szemben folytatott eljárását a Nagykanizsai Rendőrkapitányság. Még október közepén tett feljelentést hírhamisítás miatt Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Balogh László polgármester, miután az ÉVE-frakció közösségi oldalára felkerült egy újravágott rádiós hír. Az októberi közgyűlésen kiderült, ezt Schauta Marcell készítette. A határozat szerint nem állapítható meg bűncselekmény, mivel a felvétel nem csorbította mások becsületét.

Nem csak ígérgetett Balogh László, hiszen ő és Cseresnyés Péter valóban feljelentést tettek hírhamisítás miatt a rendőrségen. A videót rövid időn belül leszedték az ÉVE-frakció oldaláról, az ügy kirobbanása után két héttel mégis a rendőrséghez fordult a két kormánypárti potentát. A polgármester a megyei napilapnak adott interjúja szerint az újravágott hanganyag már nem fér bele a közszereplőket érintő kritikákba. A rendőrség határozata ezzel szemben kimondta: az érintett kijelentések nem voltak gyalázkodóak, becsmérlőek, így lehet, hogy a feljelentőket negatívan érintette, de társadalmi megítélésük kedvezőtlen befolyásolására nem volt alkalmas, így nem állapítható meg bűncselekmény.

– Maga a feljelentés is már kicsit nevetséges volt. Akinek van legalább alapfokú jogi ismerete, az tisztában lehet azzal, hogy ez nem bűncselekmény. A leginkább elkeserítő az az, hogy valaki eltölt 20 évet a törvényhozásban, s ilyen alapfokú tudással sem rendelkezik. Ez szerintem különösen elszomorító – fogalmazott Schauta Marcell, az ÉVE önkormányzati képviselője.

Schauta Marcell emlékeztetett: a Fidesz-kormány hozott egy határozatot még 2013-ban, amely súlyos következményekkel fenyegeti azokat, akik a nyilvánosság erejében bízva tesznek közzé leleplező felvételeket. Ezzel szemben a jelenlegi kampányban már számos hanganyag került elő, a feljelentések azonban elmaradtak.

Éppen zajlik a kormánypropagandában egy ehhez kapcsolódó ügy a városháza eladása kapcsán, s még nem láttam, hogy indítottak volna eljárást hanganyagot közzétevő személy ellen. Tipikusan erre az ügyre lehetne azt mondani, hogy megfelelnek ezen tényállásnak, az én esetemben, ami történt, annak köze nincs ehhez – mondta Schauta Marcell.

Schauta Marcell szerint annyi erővel, ahogy őt feljelentették, ezt azokkal is meg lehetne tenni, akik a Piros volt a paradicsom című dal szövegével írták át a kormány kampányszlogenét.

A határozat kapcsán e-mailben megkerestük Balogh Lászlót és Cseresnyés Pétert is. Amennyiben választ kapunk, azt is közölni fogjuk.

M-B.Gy.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.