Segítségnyújtás Afrika országaiban

facebook megosztás

A Kongói Demokratikus Köztársaságban teljesített missziójáról tartott előadást Balog Márta, a Nyolc Boldogság Közösség nővére a Piarista-iskola diákjainak ma délelőtt. A tanulók az intézményben rendezett Afrika-hét programjai során többet megtudhatnak a kontinens lakóinak, valamint az ott élő keresztények életéről.

Az iskolások angol, biológia, történelem, természettudomány, földrajz és hittan órákon tanulnak ezen a héten Afrikáról, különösen a Kongói Demokratikus Köztársaságról. A felsőbb évfolyamok növendékeinek Balog Márta a missziókon szerzett tapasztalatairól számolt be. A nővér májusban utazik hatodik alkalommal Kongóba, mint az afrikai közösség elöljárója.

– A Kongói Demokratikus Köztársaságban három helyen vagyunk, három városban alapítottunk, ezen kívül pedig jelen vagyunk Maliban, Elefántcsontparton, illetve a Közép-afrikai Köztársaságban is. A misszióink jellege minden országban egy kicsit más. Kongóban, ami az egyik legszegényebb országa a világnak, egy szemészeti klinikát tartunk fönt, egy hárommilliós városban és egy akkora körzetben, mint Magyarország az egyetlen kórházat tartjuk fönt – elevenítette fel kongói tevékenységét Balog Márta.

– Nem volt egy szokványos videó, amiket megnéztünk angol órákon. Kicsit lelkileg felkavaró volt látni, hogy az ottani, korombeli gyerekek hogyan élik meg, hogy milyen szegénységben vannak, hogy nincs ételük, milyen soványak és, hogy mennyit kell dolgozniuk azért, hogy havonta egyszer egy kiló kenyeret megehessenek – mondta el Gál Csongor tanuló a napokban tapasztalt élményeiről.

Az Afrika-hét február 18-ig tart a Piarista-iskolában. A létesítmény a Kongói Demokratikus Köztársaságban található kabindai egyházmegye számára gyűjt. A befolyt összegből egy templom és egy óvoda felállítását kívánják támogatni.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.