Katasztrófavédelem: vigyázzunk a gázcsonkokkal

facebook megosztás

A tavalyi évben a zalai hivatásos tűzoltók közel harminc olyan eseményhez vonultak, ahol a figyelmetlenség miatt gázvezeték sérült. Az ilyen események során fokozottan tűz- és robbanásveszélyes anyag jut a környezetbe, így nagyon fontos, hogy elkerüljük ezeket.

A jó idő beköszöntével sok olyan munkálat zajlik, melyek során tereprendezések, építési munkálatok, vagy fűkaszálás történik. A nagyobb területeken, ahol munkagépekkel hajtják végre a munkálatokat, számos alkalommal sértettek, vagy vágtak el gázvezetékeket, amelynek kimenetele rendkívül veszélyes is lehet.

Célszerű, ha tudjuk, hogy területünkön ilyen gázcsonk van, akkor azt valamilyen módon megpróbáljuk biztonságosan elfedni úgy, hogy sem fűkaszálás vagy munkálat, vagy éppen állat ne tudja megsérteni. A csonkok észlelhetőségén sokat segít, ha egy színezett karóval jelöljük.

A gázvezeték rongálások megelőzése érdekben a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy az ingatlanokon végzett kertfenntartási és felújítási, - különösen a magas fűben végzett fűkaszálás, valamint épületszigetelési, karbantartási munkálatok során fokozott figyelemmel legyenek a gázelosztó,- gázcsatlakozó vezetékek elhelyezkedésére, ezzel elkerülve, hogy azok megsértésével, átvágásával káresemények következzenek be.

Emiatt kérjük, hogy amennyiben ilyen jellegű munkavégzést terveznek, tájékozódjanak- mindannyiunk biztonsága érdekében - a közművek elhelyezkedéséről, szükség esetén egyeztessenek a területen üzemelő közművek üzemeltetőivel, kérjenek térképet – ha nincs – az adott területen fekvő közművekről. Sokat segíthet a tájékozódásban az e-közmű alkalmazás, amelynek használata ügyfélkapus belépést követően nyilvános, és díjmentesen elérhető.

A gázvezetékek megsértése és átvágásának mértékétől függően akár lakosságvédelmi intézkedésekre is szükség lehet, annak függvényében, hogy a sérült vezeték mennyire veszélyezteti a környezetében tartózkodók biztonságát.

Ismételten kérjük a lakosságot, hogy nagyobb körültekintéssel, odafigyeléssel végezzék a munkálatokat a gázvezetékek közelébe, így bízunk benne, hogy a rongálások számát és ezáltal a veszélyeztetést jelentősen csökkenteni tudjuk.

Amennyiben megtörténik a gázvezeték sérülése, s ismer az elzáró szerelvény helye, úgy intézkedjenek annak elzárásáról, amennyiben ez nem valósítható meg úgy haladéktalanul kezdjék meg az áramtalanítást, hagyják el a területet, hívják a 112 segélyhívót és értesítsék a közvetlen szomszédokat.

Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

(Borítókép: SVKI)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.