A vetések időpontját is befolyásolták az esőzések 

facebook megosztás

Megyei szinten el kellett halasztani a kukorica és a szója vetését a hirtelen lehullott 65 milliméter csapadék miatt. Ma már a Princinél is másodfokú készültség van, ugyanakkor a kanizsai szakemberek bizakodóak, hiszen a gyomirtás és a kártevők szempontjából előnyt is jelentett nekik az esős időjárás. 

Ma délután 147 centi volt a vízállás a Principális-csatornánál a Vízügy mérései szerint. Ahogy arról már beszámoltunk, Letenyénél már tegnap el kellett rendelni a másodfokú készültséget. Kiskanizsán rendszeres probléma a Princi kiöntése, éppen ezért a csatorna medrét 2020 novemberében kikotorták.  

A tavasz jól kezdődött a Miklósfai Mezőgazdasági Zrt.-nél, de az áprilisi hideg miatt késtek a kukoricavetések és a váltakozó időjárás a növényvédelmi feladatokban is meghatározó volt. Simon Bálint növénytermesztésiágazat-vezető elmondta, a hónap végén beköszöntő jó idő és a kellő mennyiségű csapadék megfelelő talajminőséget biztosított a munkálatokhoz.

– Mindig kaptunk egy pici csapadékot, amivel pont tökéletes talajállapotot tudtunk előhozni, úgyhogy a vetéseink jól sikerültek. Igaz, ez az utóbbi időszak egy kicsit beleszólt, mert esett 65 mm eső, és ezért sajnos még negyven hektár kukoricánk nincs elvetve, amit bízunk benne, hogy a jövő héten meg fogunk tudni csinálni – emelte ki Simon Bálint, a Miklósfai Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési-ágazat vezetője.

A hirtelen leesett nagy mennyiségű eső negatív hatásai ellen nem tudnak védekezni a gazdák. Növényvédelmi szempontból nagy figyelmet kell fordítaniuk a gabonafélékre, mivel jelentős kárt okozhatnak az egyes kórokozók. Lábodi Márk, növénytermesztési agronómus elmondta, a gyomirtás szempontjából kedvező volt az eső, mivel a megfelelő kukoricaterméshez szükséges alapkezeléseket sikeresen elvégezték. 

–Voltak olyan időszakok, amikor nagy idénycsúcs volt, tehát több kultúrát kellett kezelnünk, őszi sörárpát, illetve őszi búzát. A jelen időszakban már a repcének a növényvédelme lezárult, ebben az időszakban még a becőszúnyog betelepedése ami veszélyt jelenthet a termésre. Az őszi búzánál, illetve az őszi árpánál ez az esős időjárás valamennyire mégis segített nekünk, hiszen a vetésfehérítő lárvákat azokat lesöpörte a növényekről – mondta el Lábodi Márk, a Miklósfai Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési agronómusa.

Jelenleg a kukoricavetés és az elmaradt növényvédelmi munkálatok elvégzése, így például a gyomirtás, és a kalászos gabonákban a gomba- és rovarölőszeres-kezelés vár rájuk. Az állattenyésztés miatt hamarosan kezdődik a szénakészítés, körülbelül egy hónap múlva pedig az őszi árpa aratásának is nekilátnak a kanizsai gazdák.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.