Idén is fejet hajtottak a horvát hagyományok előtt Molnáriban

facebook megosztás

Második alkalommal szervezett horvát napot a helyi nemzetiségi önkormányzat Molnáriban.A rendezvényen a helyi és környékbéli kulturális egyesületek mutatták be produkcióikat.

Az egész napos programban horvát nyelvű szentmise, koncertek és „Csillag születik” is szerepelt, amelynek részeként a környék horvát kulturális egyesületei mutatták meg tudásukat. A megmérettetésen több mint egy tucat formáció vett részt. A Tótszentmártoni Kulturális Egyesület egy tradicionális tánccal tisztelgett a nemzetiségi hagyományok előtt.

– Ez nem a mi környékünkön dívik ez a tánc, ez a koreográfia, hanem az úgynevezett gradistyei horvátoké, akik Magyarországon, Vas megyében, Győr-Moson-Sopron vármegyében, Burgenlandban, sőt, Szlovákiában is élnek ezek a horvátok. Ők egy külön csoportot képeznek és ez az ő táncuk volt, tőlük tanultuk ezeket a táncokat, ezt a koreográfiát – mondta el Gyuricz József, a Tótszentmártoni Kulturális Egyesület elnöke.

Molnáriban egy évvel ezelőtt rendeztek először horvát napot. Kotnyek Gáborné, a nemzetiségi önkormányzat elnöke fontosnak tartja ezt az eseményt és azt, hogy minden generáció tisztában legyen a kulturális örökségével. A nap során lelepleztek egy Kajkavska ruža szimbólumot, amely a horvátság összetartozását bemutató jelkép. 

– Mi minden erőnket beleraktuk ebbe az egészbe és összefogtuk az embereket, hogy minél több fiatalt megszólítsunk és megmozdítsunk arra, hogy táncoljunk, énekeljünk együtt. A horvát népdalokat, népi táncokat együtt énekeljük és vigyük tovább a mi gyerekeinknek – árulta el Kotnyek Gáborné, a Molnári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Az esti programban a Gazde horvát zenekar, valamint a Stobos Tamburazenekar adott koncertet.  

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.