Apró eszközök a hónap műtárgyai a kanizsai múzeumban

facebook megosztás

Négy gatyamadzagfűző lett a hónap műtárgya júniusban a Thúry György Múzeumban. Az elsőre jelentéktelennek tűnő eszközök fontos szerepet játszottak a 19. század népi öltözködésben. 

Általános használati eszköznek számított a gatyamadzagfűző a 19. század végi háztartásokban, mivel a segítsége nélkül lehetetlen volt belefűzni a madzagot a vászonalsóba. A divat változásával egyre kevésbé lett szüksége az embereknek ezekre a tárgyakra. 

– Az első világháború után – sőt már korábban is – elkezdett eltűnni a bőgatyás viselet. 1914-15 után már nem készült bőgatya. Idősebb emberek a ’20-as, sőt még a ’30-as években is hordták, a fiatalok az I. világháborúig. Utána teljesen kiment a divatból és jön helyette a szűkebb nadrág, a polgáribb hatású nadrág, illetve a csizmanadrág - fogalamazott Gyanó Szilvia, néprajzos – főmuzeológus.

A négy kiállított darabot Kerecsényi Edit gyűjtötte a múzeumnak, Novai György jelentős magángyűjteményéből. Érdekesség, hogy bármennyire is egyszerű tárgyakról van szó, a korabeli emberek igyekeztek megszépíteni őket, így a legdíszesebbeket pásztorművészeti alkotásként is tartják számon.

– Más tájegységeken készült csontból vagy akár fémből is. Itt a Dunántúlon inkább fából. Jellemző a korszakra is, hogy sokszor díszítették, a 19. század közepén, második felében például spanyolozással, később faragással. Van köztünk egyszerű, arasznyi tárgy is, amin nincsen semmi díszítmény. Van egy olyan gatyamadzagfűzőnk is, ami eredetileg nem is gatyamadzagfűző volt eredetileg, hanem egy rováspálca - tette hozzá Gyanó Szilvia.

A négy gatyamadzagfűző június végéig tekinthető meg a Thúry György Múzeumban.A kiállított tárgyakról további érdekességeket tudhatnak meg Dombvidék című magazinműsorunk legújabb adásában.  

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.