A sok eső a méztermelőknek sem kedvez

facebook megosztás

A felére csökkent a magyar termelői méz felvásárlási ára. Bár az idei szezont Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület elnöke a termés szempontjából közepesnek értékelné, de a változások miatt ez önmagában nem biztosítja a méhészek megélhetését. Ráadásul az utóbbi hetek csapadékos időjárása sem kedvez a termelőknek.

A téli meleg, majd az ismét fagyos időjárás következtében, a többször is elfagyott akác termése az előző évekhez hasonlóan idén sem alakult jól. Ráadásul a repce esetében is sokan csak keveset tudtak mézet pörgetni. Hiába azonban a termés, a magyar termelők áruját vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon olcsón hajlandóak felvásárolni a kereskedők. Nem csak itthon, de Európa-szerte elterjedt ugyanis az Ukrajnán és Lengyelországon keresztül behozott, mesterségesen előállított kínai méz.

–Az Európai Unióban az OLAF Csalás Elleni Hivatal a helyszíneken mintákat vett, ellenőrzéseket tartottak, és nagyon nagy baj van egész Európában, nem csak Magyarországon. Kiderült, hogy Nagy-Britanniában gyakorlatilag az összes méz hamis, Törökországban is a 98 százalékuk. Az európai mézeknek, amiket a boltok polcain megtalálhatunk, 40-50 százaléka hamisnak nevezhető – emelte ki Somogyi Gyula, a  Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület elnöke.

Somogyi Gyula elmondta, ez a helyzet körülbelül két éve áll fenn, és teljesen ellehetetleníti a magyar méhészeket, sokaknak a méheik etetéséhez szükséges cukor megvásárlására sincs elég kerete. A megoldás a kínai termék kitiltása lehetne, ugyanúgy, ahogy az Amerikai Egyesült Államokban azt már megtették. Mindezek mellett az utóbbi napok esős időjárása sem kímélte a termelőket.

–Ugye máskor az szokott lenni a probléma, hogy folyamatosan szárazság van, és a növények nem adnak nektárt. Minden növényi kultúrának nagyon jó ez az eső, de sajnos rengeteg árvíz van, amik tönkreteszik a méhlegelőket, például itt Zala megyében több helyen a Mura folyó áradása miatt is vannak hatalmas problémák. Egyik méhész barátunknak például több száz családja elúszott, tönkrement a méhészete. Mentették traktorral, meg amivel menthető. De a legnagyobb probléma az, hogy nem kell a mézünk senkinek, úgyhogy kilátástalan a helyzetünk – tette hozzá Somogyi Gyula.

Az egyesület elnöke hozzátette, ez nem csak a méhészek problémája, hiszen ha az ágazatot a jövőben sem sikerült pozitív irányba elmozdítani, az az emberek számára is létfontosságú növények beporzását végző méhek életébe is kerülhet.

Sz.F.

(Borítókép- Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.