Ügyeljünk a termények tárolására!

facebook megosztás

Kedden délután Miháldon akadt dolga a zalakarosi hivatásos tűzoltóknak, ahol izzott és égett a termény egy gabonatárolóban. Szerencsére a problémát időben észlelték az ott tartózkodók, így komolyabb baj nem történt. Azért, hogy a jövőben ne történjenek hasonló esetek, nem árt az óvatosság és a szabályok betartása!

Ebben az időszakban gyakoriak a hasonló esetek, évente 5-10 esetben kérik a tűzoltók segítségét Zalában azért, mert a tárolóban a termény izzani, füstölni, rosszabb esetben égni kezd. 

Érdemes tudni, hogy a mezőgazdasági termények betakarításának végeztével a tűzveszély nem szűnik meg, hiszen a tárolás és feldolgozás során is érhetik a terményt olyan biológiai, fizikai és kémiai hatások, melyek következtében tűz keletkezhet. Ennek fokozott kockázata áll fenn a szalma és széna, valamint a termények, így például a napraforgómag, vagy gabona tárolásakor, de akár a kukorica tárolása során is. Ezek a tűzesetek legtöbbször jelentős anyagi kárral és hosszan elhúzódó tűzoltói beavatkozásokkal járnak.

A tűzoltókat nagy kihívás elé állítják az ilyen jellegű tűzesetek, mert számolni kell a távolságokkal és a nehéz megközelíthetőséggel. Előfordulhat az is, hogy az oltóanyag korlátozott mennyisége vagy hiánya nehezíti a gyors tűzoltást. Hátráltató tényező továbbá, hogy a terménytároló épületek nagy kiterjedésűek, így minden esetben nagy tűzoltói létszám szükséges az esetlegesen felcsapó lángok megfékezésére. 

A terménytárolókat érintő tüzek jellemzője, hogy a tűz terjedése gyors, amit akár az erős szél és a száraz időjárási körülmények tovább növelhetnek. A tűzoltás vezetőjének gyors és határozott döntéseket kell meghoznia az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságának érdekében. Abban az esetben, amikor közvetlen életveszéllyel nem kell számolni az elsődleges feladat a még nem égő takarmány megóvása a tűztől. 

A hatékony beavatkozás érdekében fontos a felderítés során a tűz helyének, terjedési irányának és intenzitásának pontos behatárolása. A pontos helyzetfelmérésben – mit és milyen módon veszélyeztet a tűz – nagy segítség egy helyismerettel rendelkező ember jelenléte. Az elmúlt hetekben előfordult eseteknél előnyt jelentett, hogy az ott dolgozók időben értesítették a tűzoltókat a gondról, és végig együttműködve sikerült elhárítani a nagyobb problémát. 

Az ilyen jellegű esetek kialakulását a szabályok betartásával jelentősen le lehet csökkenteni, de a bekövetkezett tűzesetek által okozott kár mértékét, valamint az eloltásukhoz szükséges időt is.

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy a takarmány tárolását az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásait betartva kell elvégezni. A jogszabály például a rostnövénytároló elhelyezését is szabályozza. A problémás esetek elkerülése érdekében érdemes kiemelten figyelni a szabályokra és pontosan betartani őket! 

Ügyeljünk a biztonságra! Amennyiben pedig problémát észlelünk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot, és kérjük a tűzoltók segítségét. 

kataszrofavedelem.hu

(Borítókép: www.noveny-haz.hu/)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.