Az őszi vetésű növények szépen fejlődnek, egyelőre csapadékhiány sincs

facebook megosztás

Az őszi vetésű növények megfelelően fejlődnek, a jelenlegi állapot szerint eddig megfelelő mennyiségű csapadékot kaptak a földek. A mezőgazdaságban dolgozó szakemberek télen látszólag pihennek, ám ez nem így van, hiszen számos adminisztrációs munka áll előttük, ahogy azt Ács Norbert, a 2023-ban az év fiatal agrár szakemberének választott gazdálkodó is megerősítette.

Csend van a határban január derekán. A mezőgazdaságban dolgozók, a családi vállalkozások ilyenkor sem pihennek. Januárban számos jelentési kötelezettségnek tesznek eleget a szakemberek, emellett a géppark javítása is folyamatosan zajlik. Az őszi vetésű növények fejlődését is figyelemmel kísérik – e téren egyelőre nincs ok a panaszra Ács Norbert szerint.

- Csapadék nem hiányzik, az utóbbi időszakban volt megfelelő mennyiség, erre kitérve nincs olyan probléma, nincs téli aszály, ami hátrányosan érintené a vetéseket. Hó az jó lenne, főleg olyan hó, ami lassan olvad el és szép lassan ivódik be a talajba. Az a legjobban építő jellegű. De így, hogy nincsen hó, így sem fognak károsodni a vetések nagymértékben – tudtuk meg Ács Norbert gazdálkodótól. 

mezőgazdaság

A következő év tervezését mindig megkötések korlátozzák, jogszabályoknak kell megfelelniük a gazdálkodóknak.

- A környéken vagy a megyében vagy itt Nagykanizsa környékén az őszi búza, őszi káposzta repce, kukorica, szója, napraforgó, azt lehet mondani, ezek a legfőbb növények, amivel a legnagyobb mennyiségben találkozik az ember, amikor járja a határt – tette hozzá Ács Norbert. 

A Portfolio Csoport minden esztendőben díjazza a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket. A 2023-as Agrárszektor Konferencián Ács Norbert az Év fiatal agrárszakembere díjat vehette át. Szerinte eddigi munkásságát ismerték el, szakmai életútja és társadalmi szerepvállalása miatt.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.