Fenntartható gasztronómia – Ezért nem éri meg kidobni a fokhagyma héját

facebook megosztás

Ha nem dobjuk ki, egyszerű és izgalmas dolgokat alkothatunk a fokhagyma héjából.

Ahány ház, annyi szokás, és ahány ország, annyiféle fogás. Amiben viszont kétségkívül minden háztartás megegyezik, az nem más, mint az ételek alapját fűszerező fokhagyma, amit a keleti konyhától a magyaron át egészen az Egyesült Államokig előszeretettel fogyasztunk szerte a világban. 

Kivételek persze mindig akadnak, és ehhez ráadásul Drakula grófnak sem kell lennünk – bőven elég, ha a brit királyi család tagjaként tengetjük az életünket. Az előkelő família asztalánál tilos bármit is felszolgálni, ami fokhagymából készült. A szigorú szabályt ráadásul a királyi család körútjai során is figyelembe kell venniük a vendéglátóknak.

Nos, amíg ők lemaradnak valami igazán jóról, addig szerencsére mi szabadon élvezhetjük a fokhagymagerezdek jellegzetes illatát, ízét és a bennük található jótékony vegyületek egészségre gyakorolt hatásait. Sőt, ha a fenntartható és pénztárcabarát, de mégis ízletes fogások hívei vagyunk, akár még többet is kihozhatunk ebből az igazán karakteres fűszerzöldségből. Mutatjuk, hogyan használhatjuk fel ától cettig a legegyszerűbben, és miért nem érdemes kidobni a héját!

Ide veled, házi fokhagymapor!

Fokhagymasóból és fokhagymaporból Dunát lehetne rekeszteni a szupermarketekben, és hát nem is véletlen, hogy ennyire szeretjük, hiszen mindig jól jön, ha éppen nincs otthon fűszernek való egész fokhagyma.

A por a fokhagyma aprított, porállagra őrölt változata, ami alapvetően az egész zöldség felhasználásával készül, és ami nagyszerű módja annak, hogy a héjat is felhasználjuk valamire. És ha nem marad más, csak a héj? Az sem probléma, hiszen sült krumpli, húsok, pirítós, saláták, mártogatós szószok, pácok, pörköltek, levesek és főzelékek ízesítésére szintén tökéletes lehet. Sőt, a héj önmagában kifejezetten egészséges, ugyanis a benne található enzimek, vitaminok és nyomelemek számtalan hasznos tulajdonsággal bírnak:

  • kedvezően hatnak az emésztésre
  • stabilizálják az anyagcserét
  • csökkentik a rák, a diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát
  • fokozzák az immunrendszer működését
  • gomba- és vírusellenes hatással rendelkeznek

Megéri tehát összegyűjteni a fokhagyma, sőt, még a vöröshagyma héját is, és házi készítésű hagymaport készíteni belőlük.

A teljes cikk itt olvasható. 

noklapja.hu

(Kép: pixabay.com)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.