Horváth Jácint szerint hasonló sorsra jut a zalai lombkoronasétány, mint a közelmúlt kormányzati fejlesztései

facebook megosztás

Ha volt beleszólása, Kanizsát is büntetni akarta Cseresnyés Péter azzal, hogy nem a Csónakázó-tóhoz hozna egy ilyen fejlesztést – mondta el Horváth Jácint az Eszteregnye határába tervezett lombkoronasétány-projektről. A politikus úgy véli, a teljes mértékben kormányzati támogatású beruházás az ország gazdasági helyzete miatt hasonló sorsra fog jutni, mint a kanizsai versenyuszoda vagy a ferences kolostor.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, összesen mintegy 8 milliárd forintból épülne a virtuális valóságot biztosító eszközökkel is felszerelt lombkoronasétány és konferenciaközpont Eszteregnye határában. Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője még 2020-ban posztolt egy „okos megoldásokat is alkalmazó vadaspark és konferenciaközpont” jellegű fejlesztéssel kapcsolatban, mondván „a kormány kiemelt figyelmet fordít a térség gazdasági és turisztikai fejlesztésére”. A politikus akkor azt ígérte, az egyik fejlesztés kivitelezése várhatóan 2021-ben elindulhat. Horváth Jácint, az ÉVE polgármesterjelöltje emlékeztetett, az utóbbi évek alapján, nem egyedi esetről van szó.

lombkorona

- A forráshiány lehetett szerintem eddig is az ok. Mint ahogy sok más projekt estében, mint ahogy Lázár miniszter úr leállította a projekteket Nagykanizsán, az uszodát, a ferences kolostort, a főtéren a konferencia-központ megépítését, valószínűleg ez a projekt is ugyanígy háttérbe került, nem volt rá pénz. Az én jóslatom az, hogy ebben a 6 hónapban sem fog nagyon semmi történni, látva a költségvetés mai állapotát. A kormánynak ehhez komoly összegeket hozzá kellene rendelnie, ugye mind a kettőhöz, 4-4 milliárd forintot, ami teljesíthetetlen, mert nagyon rossz állapotban van a hazai költségvetés. Pont tegnap jöttek ki a számok, a deficit az már közel elérte a múlt hónap végére az éves tervezett egészet – fogalmazott Horváth Jácint. 

A polgármesterjelölt hozzátette, a választások után a kormány valószínűleg komoly megszorításokba kezd, ezzel háttérbe szorítva az ilyen típusú projekteket. A beruházás előkészítő folyamatának megkérdőjelezhetősége miatt nem csak a lakossági, de a szakmai visszajelzések is inkább a negatív irányba hajlanak.

lomb

- Nem látjuk, hogy mennyi turistát vonzanak, nem látjuk, hogy mekkora bevételt termelnek, kinek kéne ezt fenntartani, még plusz pénzeket kellene a fenntartásba beleölni, tehát nagyon sok kérdés fogalmazódott meg, nem csak a kommentelők részéről, nem csak a kívülről szemlélők részéről, hanem azok részéről is, akik ezekkel a projektekkel foglalkoznak, hogy egyáltalán hogyan működne ez az egész. Hány turista kell, hány ezer turista kell oda egy évben, hogy ez önmagát fenntartsa, nagyon sok alkalmazottat, különböző számlákat, rezsiköltséget, kell fizetni. Nem egyszerű dolog ezeket fenntartani. Sok 100 millió forintba kerül ezeknek a fenntartása, és ezt elő kéne teremteni – mondta el a polgármesterjelölt. 

Horváth Jácint hozzátette, jogos a nyilvánosságban megfogalmazódott kérdés: ezeket az összegeket miért nem a valóban fontos ügyekre, például az egészségügy, vagy az oktatási intézmények fejlesztésére fordítja a kormány. A polgármesterjelölttel készült teljes interjút megtekinthetik mai, Napi Kanizsa című műsorunkban.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.