Végéhez ért a geológus előadás-sorozat a könyvtárban

facebook megosztás

Az Egyesült Államokba vezette a geológuskalapács az érdeklődőket a könyvtár által szervezett program legutóbbi állomásán. Koncz István, nyugalmazott geológus szemével ezúttal a Grand Canyont is megismerhették az érdeklődők.  

Aktív éveiben feltárókutatásokat végzett a világ számos pontján Koncz István. A bibliotékában futó sorozatának nagy sikere lett, a MOL Zrt. nyugalmazott szakembere Észak-Afrikától a Közel-Keletig vezette az érdeklődőket. A programnak köszönhetően a laikus ember is betekintést nyerhetett a geológus szakma világába.

- Közben olyan közérthető nyelven, olyan sok mindent megtudhatunk a természetről, amiről nem nagyon beszélünk. Hogy hogyan alakult ki az olaj, hogyan alakultak ki a sós területek. És gyönyörű képeket hozott István, mindenféle geológiai különlegességekről – mondta el Kardos Ferenc, a Halis István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese.

halis

Koncz István munkájának köszönhetően az Amerikai Egyesült Államok területén, öt államon keresztül végzett felderítő munkát, Colorado, Arizona, Utah, Nevada és Kalifornia képezte a kutatásai célterületét. Mint mondta, mindegyik állam számos különlegességet tartogatott, de a Grand Canyon, ami igazán lebilincselő volt.

- Ugyanis a pereme a kanyonnak meg az alja között 1800 méter különbség van. Geológiailag úgy fest, hogy a tetőrész, a pereme 200 millió éves, és ahol jelenleg a Colorado-folyó folyik, az pedig 600 millió éves. Mivel a folyó kivájta ezt a szakaszt, ezért 400 millió év kőzeteit lehet tanulmányozni a geológusoknak – fogalmazott Koncz István, a MOL Zrt. nyugalmazott geológusa.

A geológuskalapáccsal fémjelzett előadás-sorozat ezzel most véget ért, de két kultúrtörténeti esemény várja még a régi olajosokat hamarosan a könyvtárban.

V.A.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.