Ünnep a téren

facebook megosztás

Május 1-je húsz éve nemcsak a munka ünnepének számít, hanem az évfordulója a napnak, amikor hazánk csatlakozott az Európai Unióhoz. A jeles eseményt idén külön rendezvényen ünnepelhetik a nagykanizsaiak.

2003. április 12-én tartották meg azt a népszavazást, amely során Magyarország állampolgárai döntöttek arról, hogy országunk csatlakozzon-e az Európai Unióhoz az egy évvel későbbi tagbővítés során. A voksolók 83 százaléka igennel szavazott, így 2004. május 1-én Magyarország felvételt nyert a tagállamok sorába. Az eseményt és a csatlakozás hatásait óriási várakozás előzte meg húsz évvel ezelőtt országszerte, nem volt ez másként Nagykanizsán sem. Kereskai Péter 2002 és 2006 között látott el önkormányzati képviselői teendőket városunkban. Az egykori városatya a pénzügyi szektorban dolgozott, így a csatlakozást leginkább a befolyó EU-s pénzekből létrehozható fejlesztések miatt támogatta. Visszaemlékezése szerint akkor a Csónakázó-tavon rendezték a majálist, ahol együtt ünnepeltek az emberek, és az unióba való belépéssel kapcsolatban valódi konszenzus lépett fel a helyi életben. – Az akkori pártok a majálison különböző standokon hirdették, hogy mekkora lehetőség ez a csatlakozás, illetve ünnepelték is. A város lakossága ott ismerkedhetett a körülményekkel és tudhatta meg a pártoktól, hogy mit jelent a csatlakozás. Ha valamiben, akkor ebben úgy gondolom, hogy teljes egyetértés volt, legalábbis a város életében nem volt olyan résztvevő szervezet vagy párt, aki máshogy gondolta volna – emelte ki Kereskai Péter, korábbi önkormányzati képviselő.

A huszadik évfordulón egy retro majálissal  ünnepelhetünk az Erzsébet téren a Honvéd Kaszinó, valamint Radics Róbert vállalkozó szervezésében. A programban a csatlakozásról is megemlékeznek több szegmensben. Az esemény 10 órakor egy polgármesteri köszöntővel veszi kezdetét, valamint Horváth Jácint az EU Régiók Bizottságának tagja is értékelni fogja Kanizsa első 20 évét az EU-ban és a helyiek is többet tudhatnak meg a csatlakozás körülményeiről.  – Az egyik iskola énekkara el fogja énekelni az Örömódát, mint az Európai Unió hivatalos himnuszát. A Halis István Városi Könyvtár is szintén segít ünnepelni az évfordulót. Van egy film a birtokukban, aminek a címe „Nagykanizsa az EU-ban”, ezt a filmet lehet majd megtekinteni a könyvtár sátránál – árulta el Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó intézményvezetője.

A nagykanizsaiak szórakozásáról a komplett nap során fellépők gondoskodnak, színpadra állnak többek között a Szan-Dia sportolói, az Eraklin Táncklub, a Your Last Steps valamint az est sztárvendége a Pál Utcai Fiúk zenekar is. A szervezők kiegészítő-programokkal, például autóbemutatóval és gyermekjátékokkal is készülnek a résztvevőknek.

KÁLOVICS Tibor

Fotó: vg.hu

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. április 17-ei számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.