Honismereti füzet a dualizmus korának kanizsai pénzintézeteiről

facebook megosztás

Bemutatták a Nagykanizsai honismereti füzetek legújabb, immár 42. kiadványát. A Pénzintézetek és működésük a dualizmus korában Nagykanizsán című füzet szerzője Horváth Tamás, a Batthyány-gimnázium nyugdíjas történelemtanára.

„Nemrégen Horváth Tamás tanár úr még itt tanított nálunk, több mint 20 éven keresztül. Sok-sok batthyánys diák volt rá büszke, mint történelem tanárára, és azon kívül is, mint kiváló pedagógusra” - mondta Balogh László, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója a kötet bemutatóján.

Rendhagyó történelemóra keretében mutatták be a sorozat legújabb kiadványát. A szerző itt elmondta, azért kezdte el kutatni a témát, mert az 1929-ben kiadott Nagykanizsa Monográfiában kevés szó esik a pénzintézetekről, melyek pedig a város életében mindig meghatározóak voltak. „Ez a munka egy korábban – általam elkészített munka. Ebből a szempontból talán hiánypótló is lehet. Egyáltalán nem érzem teljesnek és befejezettnek, hiszen azt gondolom, akár a helytörténet, akár a történelem, de bármely intézmény története még tovább kutatható. Amikor ezt fogalmazom meg, egyúttal annak a reménynek is hangot adok, hogy talán lesz folytatása ennek a könyvnek, amely még részletesebben tárja fel a helytörténet fontos részét” - fogalmazott Horváth Tamás szerző.

A bemutatón több évfolyam is részt vett, a diákoknak a gimnázium tanára, Horváth Gábor ismertette a dualizmus korát. „Ezt a mérföldkövet – aminek most 150. évfordulóját éljük – úgy fogjátok fel, hogy Magyarország egy egyértelműen nyugat orientációt választott, egy nyugati elköteleződést. És egy olyan prosperitás indult meg a gazdaságunkban, hogy mi egy Amerikává váltunk valójában – ha úgy tetszik. Ide eljött Ganz Ábrahám, ide eljött Gundel János. És olyan cégeket, vállalatokat hoztak létre, melyek mind a mai napig világmárkák” - mondta Horváth Gábor, a BLG tanára.

A szerző elsősorban a pénzügyi területen dolgozóknak ajánlja a kiadványt, de azok is találnak benne érdekességeket, akik részletesebben szeretnék megismerni a város múltjához kötődő intézmények történetét.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.