Telt ház és remek hangulat a Nemzetközi Jazz Napon

facebook megosztás

Nagykanizsán immár ötödik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Jazz Napot. A világ közel 200 országában tartott jazz-ünnepen ingyenes koncerteket, kiállításokat és konferenciákat tartanak ilyenkor. Az UNESCO kezdeményezésére létrehozott világnaphoz Magyarország is csatlakozott. Városunkban ezúttal a cserfői Jazzland szellemiségének jegyében zajlottak a programok. A Honvéd Kaszinó tükörtermében az alkalmi jelleggel összeállt Jazzland Quartet adott koncertet.

Az estet Wayne Shorter amerikai szaxofonos szerzeménye a Footprints nyitotta, ami jó antrénak bizonyult, megalapozva ezzel a későbbi kiváló hangulatot. Ezt követően Halmos Ildikó a Honvéd Kaszinó igazgatója köszöntötte a közel száz fős közönséget és bemutatta a fellépő együttest. Őt a szervezők részéről Halász Gyula a Magyar Jazz Szövetség tagja követte, aki köszöntőjében vázolta a Nemzetközi Jazz Nap létrejöttének történetét és aktuális üzenetét. Idén is a kultúrák közötti párbeszéd, a tolerancia, az emberi méltóság, az emberi jogok tiszteletben tartása, a szólásszabadság, a béke és a szeretet érvényre juttatása volt a globális üzenet. A szeretethez kapcsolódott az a flashmob is, amelyre a megnyitót követően került sor. A Szeretetszalag mozgalomnak köszönhetően minden jelenlévő kapott egy I Love Jazz feliratú szalagot, és ezt emelték a magasba a flashmob alkalmából. A szeretetszalagot ajándékba kapta a közönség, amivel a koncert első része után sorsoláson vettek részt.


Fotó: Halász Gyula

A koncerten jazz örökzöldeket játszott a Jazzland Quartet, melynek tagjai: Tiborcz Iván- zongora, altszaxofon, Simon Balázs-tenorszaxofon, Orbán György-nagybőgő és Kőfalvi Csaba-dob. A végig dinamikus, ötletgazdag koncert egyik csúcsa volt a Tiborcz Iván-Orbán György által előadott ballada. A humorban gazdag előadásmódban kiválóan működött együtt a szaxofonos tandem is. A sorsolás alkalmával a nyertesek a Szeretetszalag mozgalom által felajánlott pólókkal, jazz CD-ékkel, a Jazz Kanizsán című könyvvel, valamint Czeglédi Mária cukrász  ajándékával, egy Romberg torta utalvánnyal gazdagodhattak. Tiborcz Iván egykori tanítványának, Gayer Mátyásnak az első CD-jét, a Never Ending Story-t adta át a szerencsés nyertesnek. A mester nem kis meghatódottsággal beszélt a Cserfőről indult tanítványáról, aki a fiatal jazz generáció egyik legígéretesebb tehetsége. Gayer Mátyás, Kém Sándor, Simon Balázs és Farkas Norbert egyaránt a cserfői tehetséggondozó műhelyből indultak és valamennyien számtalan nemzetközi elismerést gyűjtöttek be a tanulmányaik során, és azt követően. A közönségről is csak felsőfokon  nyilatkozhatunk, hiszen nagyon lelkesek, a gegekre nyitottak voltak. A helyieken kívül voltak akik Bécsből, Budapestről és Keszthelyről ruccantak át a jó jazz reményében. A tapsokból ítélve nem kellett csalatkozniuk, hiszen vérpezsdítő zenét hallhattak.


Fotó: Halász Gyula

A fővárosban élő zenészek elfoglaltsága miatt az örömzene most elmaradt, de ígéretet kaptunk arra, hogy a legközelebbi alkalommal tovább fog folytatódni az a végtelen történet, amit egyszerűen csak jazznek hívunk.

H.Gy.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.