5+5 egyszerű tipp az erős immunrendszerért

2018. dec. 8.

Itt a tél és ön is fáradékonyabb, nehezebben bírja a mindennapi hajtást, mint szeretné? Esetleg tombol a munkahelyen vagy az óvodában, iskolában az influenza és a megfázás szezonja, és ezúttal kimaradna belőle? Egy kis odafigyeléssel ön is erősítheti immunrendszerét! Összegyűjtöttünk néhány hétköznapi, könnyen betartható tanácsot!

A téli időszakban bizony kevesebbet mozgunk, a lakásba kényszerülünk és a táplálkozásunk is sokkal egyhangúbb, mint nyáron. Ezek következtében könnyen vitaminhiány alakulhat ki a szervezetben, ami miatt hajlamosabbak vagyunk a meghűléses és más légúti betegségekre, az influenzára, a megfázásra, a náthára vagy a hörghurutra. Ha meg akarunk szabadulni tőlük, a kulcsszó az immunrendszer, azaz szervezetünk természetes védekező rendszere. A szervezet ugyanis képes ellenállni a kórokozóknak, ha a saját természetes védelmi rendszere jól működik. Ehhez nem kell más, mint bizonyos létfontosságú anyagok (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) harmonikus egyensúlya.

Vitaminok egyszerűen és természetesen

De pontosan milyen vitaminokra is van szükség? Néha elkerülhetetlen a mesterséges étrendkiegészítők fogyasztása, de ha okosan és odafigyelve állítjuk össze étrendünket, sokat tehetünk egészségünkért. Sokszor mondjuk, hogy az egészséges, vitaminban gazdag étrend drága, de gondoljunk csak a gyógyszerek és tünetmentesítő szerek árára, vagy épp a munkából kiesett időre… ugye hogy megéri odafigyelni?  Vegyük sorra az immunerősítő vitaminokat:

1. C-vitamin, az örök sláger: A hideg évszakban szinte előírásnak számító emelt C-vitamin szintet természetes úton is fenntarthatjuk a szervezetünkben, ha étrendünkben sokszor szerepel a fejes káposzta, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó és a kelkáposzta. Ezek a növények mind fontos C-vitamin-forrást jelentenek, és bárki számára könnyen elérhetőek. Jól jöhet még a narancs, a grapefruit, a csipkebogyó, az alma és a zöldpaprika is.

2. A-vitamin: Az A-vitamin és a béta-karotin véd a fertőzésektől, ha szeretnének ellátni vele a szervezetünket, részesítsük előnyben a sütőtököt, répát, a zöld levélzöldségeket, piros húsú paprikát, a brokkolit vagy a parajt. Érdemes még felírni a menüsorba a májat, esetleg a tengeri halat, a tejet és tejtermékeket és a tojássárgáját is.

3. B-vitamin: E vitamin pótlásához remek választás a burgonya, a barna rizs, a kemény gyümölcsök és a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek. Sokan úgy gondolják nem egészséges, de a B-vitamin pótlásához nagyon hasznos az állati eredetű tápanyagok, sajtok, tejek és a sovány húsok fogyasztása is.

4. E-vitamin: A szépség vitaminjának is nevezik, hiszen remekül véd a szabadgyökök károsító hatásával szemben, ami bőrünknek is hajunknak is jót tesz, nem is beszélve az egészségünkről. Elsősorban a növényi olajokban, csonthéjas gyümölcsökben, fejes káposztában és zöldhagymában található, de a dió, a szója és a hüvelyesek is sok E-vitamint tartalmaznak.

5. D-vitamin: A legismertebb megfázás elleni szer a C-vitamin, azonban sokan nem tudják, hogy a D-vitamin is jótékony hatással van az immunrendszer működésére. A csontok erősítése mellett a D-vitaminnak fontos szerepe van az immungyengeség, autoimmun betegségek és akár a cukorbetegség megelőzésében is, de felső légúti megbetegedések megelőzésében is hatékony. Sok a D-vitamin a gombákban, májban, halmájolajban, tojásban és tejtermékekben található, de kaphatók D-vitaminnal dúsított egyéb élelmiszerek is.

Életmódunkra is oda kell figyelni

1. Figyeljünk oda jobban, hogy mit eszünk. Kerüljük az adalékanyagokat tartalmazó készételek fogyasztását, hanyagoljuk a gyorséttermeket és felejtsük el a zacskós,  instant ebédet. Fogyasszunk minél kevesebb fehér lisztet, konzervet és finomított cukrot, helyette próbáljunk inkább arra figyelni, hogy mindig friss alapanyagból készítsünk ételt. Mivel elkerülhetetlen, hogy méreganyagok jussanak a szervezetünkbe, érdemes néha egy-egy böjtnapot beiktatni, nem fog ártani.

2. Próbáljunk minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Nem kell a legdrágább dolgokra gondolni: tudjuk ugyan, hogy az avokado és a gránátalma nagyon egészséges, de hasonló jó hatással van a szervezetre a sokkal költséghatékonyabb sárgarépa, sütőtök, saláta vagy alma is. Azért érdemes nyersen fogyasztani, mert  a főzés, sütés és párolás alkalmával a vitaminok nagy része, és az összes enzim elpusztul, így csökkentve a növény jótékony hatásait.

3. Igyunk minél több folyadékot, lehetőleg szénsav- és cukormentes zöldség és gyümölcsleveket, gyógyteát vagy fehér- és zöld teát. Vannak kifejezetten immunerősítő gyógyteák, érdemes kipróbálni őket. Ezekről egy korábbi cikkünkben már írtunk. A kamilla, a ginzeng és a bazsalikom például jól ismert, könnyen elérhető és hatékony tea alapanyagok.

4. Ne csak az étkezésünkre, hanem életmódunkra is figyeljünk. A mozgás, a pihenés és a stressz csökkentése immunrendszerünk erősítésében is sokat segíthet. Fontos például, hogy mozogjunk minél többet friss levegőn. Ha tehetjük, az is jó, ha hetente legalább egyszer elmegyünk szaunázni, vagy gőzfürdőbe. Emellett fontos, hogy aludjunk eleget és próbáljunk ideális alvási körülményeket kialakítani: teljes sötétben, csendben és természetes anyagú ágyneműben hajtsuk álomra a fejünket.

5. Az immunrendszer apró, de annál fontosabb része a bőrimmun, amely hasonló jótékony baktérium- és gombaflórával rendelkezik, mint a bélflóra. A nem megfelelő kozmetikumok használata következtében károsodhat a bőr védelmi rétege, és a kórokozók szabadon bejuthatnak a bőrön keresztül is. Kerüljük a baktériumölő kézmosók és tusfürdők használatát, használjunk bőrimmun erősítő probiotikus kozmetikumokat.

Forrás: termalfurdo.hu