GasztroKanizsa: Marhapörkölt gyorsfőző edényben

facebook megosztás


Bogdán Beáta és Varga Tünde a tankonyhán (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Sokan nem is gondolnak arra, hogy főzéskor nemcsak időt, hanem jelentős mennyiségű energiát is meg lehet takarítani a gyorsfőző edényekkel, vagyis a kuktákkal. Ottjártunkkor a Nagykanizsai SZC Thúry György Szakképző Iskolája tankonyháján a 14. c osztály vendéglátásszervező tanulója, Bogdán Beáta vargányás marhapörköltet készített Varga Tünde pedagógus felügyeletével.

Hozzávalók (3 adag):

Fél kg marhacomb, zsiradék és fűszerek: vöröshagyma, fokhagyma, őrölt paprika, só, kömény, paradicsom, paradicsompüré, zöldpaprika és vargánya.

A gyorsfőző edény használatával az ételek ötször gyorsabban elkészülhetnek, mint a hagyományos edényekben. Ráadásul az ételek íze zamatosabb lesz, mert benntart minden gőzt a forralás során, sőt, jóval magasabb, 110-120 fokra melegszik fel benne az étel, mint egy normál edényben. Így az ételek ízletesebbé válnak, s az energiafelhasználásnak akár 40-60 százalékát is megtakaríthatjuk.

A zárt edénynek köszönhetően a konyhánkban mérséklődik az ételszag és a gőz, megmarad az ételek aromája és tápanyagtartalma, a vitaminok és ásványi sók vesztesége pedig jelentősen csökken, fogalmazott a tanárnő. Az edény használatáról még elmondta: a hozzáadott folyadék mennyisége nem haladhatja meg az űrtartalom kétharmadát.

Ha az étel forrni kezd, az energiaellátást takarékra kell csökkenteni. A forrást a tetőn látható nyomásjelző és a gőz kiáramlása jelzi. Az edény fedelét a párolási műveletek végén tette a lábosra Varga Tünde tanárnő. A nyomásjelző elmozdulása után mérsékelte a hőmérsékletet, majd 45 perc elteltével lehúzta a lángról, és 10 percig pihentette. Csak ezután nyitotta ki a fedelet, a pörkölt vajpuha volt, a hús nem esett szét.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.