Hogy egyfelé húzzanak a lovak

Nemcsak… hanem… is. Ezek a valóság összetettségét hűen visszaadó kötőszavak emlékeztetnek arra, a család nem csak érzelmi közösség. És nem csak gazdasági közösség. A címet adó régi szólás pedig nemcsak a babaváróknak szól, hanem a tágabb családra, a tágabb közösségre is érvényes.


Családban élni jó! A csalad.hu oldalon a támogatásokról, kedvezményekről hitelesen olvashat, minden ott van egy helyen az akciótervről (Fotó: Facebook)

Két és fél éves legényke. Hol másutt menne föl, mint a nehezebb terepen? A lépcsőnél érdekesebb a lakótelepen egyre több helyen épült rámpa. Babakocsinak, kerekesszéknek szánták. De fölfelé kicsi lábat, törzset is erősít, egyensúlyérzéket is fejleszt.Fiatalasszonyok bölcsessége. Ő is tudja, a nevelés egyenlő növelés. Figyelmezteti:elesel! Félti, de engedi.  Rokon kihívás ezzel: kerítés lábazatán, a rácsba kapaszkodva oldalazni. Helyszín az Attila óvoda kerítése,a két fiúcskát édesanyjuk lentről kíséri.


Erősödik, ügyesedik és bátor lesz. Mi kell még? (Fotó: Gergely Szilárd)

Lassan tíz éve már, egy kissrác oviba menet-jövet órák hosszat elnézelődik a Huszti tér megújulásakor. Van is mit! Miközben gyönyörködik az emberek és a gépek szép tervszerűségén, áhítattal suttogja: – Mindenki dolgozik! Egy művezető mosolyogva mondja neki: – Igazán átvehetnéd a helyem, már mindent tudsz!

Homlokrakodó, nagy kerékkel. A fiatalembert megbabonázza. Ez nem műanyagból van, mint az övé. Ez igazi! Elkéri a bácsitól. Az még bele is menne. (?) De az édesanyja! Hiszen a nagy gumin ott az a jó zalai agyag. Tudja az illemet, így nem lehet bevinni. – Lemosom a kerekit! –fogadkozik. (Nem jött össze.)


Lengyelország is családbarát, ősszel jó esélye van az ottani kormánypártnak (Fotó: Telewizja Polska)

Szeretek vonattal utazni, rengeteg pozitív élmény ér. Siófokon felszálló általános iskolások. Nyugodtak, udvariasak. Elfoglalják magukat, nem hangoskodnak. Érdeklődőek, tudják, hol szállnak majd le. Kelenföldi elköszönésükkor rákérdezek: – Hová valósiak vagytok? Egy tízezres Tolna megyei kisvárost mondanak.

Zomba olyan, mint a diófája, erőtől duzzadó – írja egy blogger. Egy kanizsai áradozva érkezett haza.A közeli Bátaszéken volt dolga: – Micsoda falu Zomba! Mindenki dolgozik, minden a helyén van. Úgy látszik, nem csak óvodásokat tud megragadni ez a tapasztalat.

Jó dolgokat észrevenni, megosztani egymással… Ha Ön is látott/hallott effélét, küldje el a Kanizsának!

Papp János