Cél: a gazdasági együttműködés fellendítése

Az elmúlt tíz év legjelentősebb magyar-horvát gazdasági konferenciáját tartották önkormányzatok, kamarák és vállalkozások részére Nagykanizsán. A rendezvény célja a két ország kis- és közepes vállalkozásainak erősítése, valamint a gazdasági együttműködés fellendítése volt.

Hét horvátországi megyéből, a magyar oldalról pedig Baranyából, Somogyból és Zalából, illetve Nagykanizsáról érkeztek érdeklődők a helyi önkormányzat, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Horváth Köztársaság Konzulátusának rendezvényére.


Dr. Mladen Andrlić stabilnak és dinamikusan fejlődőnek nevezte a két ország közti gazdasági kapcsolatot

A Horvát Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete a két ország közti gazdasági kapcsolatot stabilnak, dinamikusan fejlődőnek nevezte.  Példaként említette: amióta Horvátország csatlakozott az EU-hoz, az élelmiszeripari termékek árucseréje hetven százalékkal nőtt, tíz éven belül pedig megduplázódhat a forgalom.

– A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek tekintetében nagyon nagy fejlődésről van szó. Csak hogy egy példát említsek, a borkereskedelemben óriási potenciál rejlik, amelyet a vállalkozóknak érdemes lenne kiaknázni – mutatott rá Dr. Mladen Andrlić.

A térség gazdasági együttműködésének erősítésében a Mura-híd fejlesztése adhat új lendületet.

– Nagykanizsa nagyon sokat fog profitálni ebből, mert megnyílik a kapu Horvátország északi részén keresztül Zágrábig. Itt az északi települések, mint Ludbreg, Kapronca, Križevci nagyon komoly kereskedelmi, gazdasági és kisiparos múlttal rendelkező városok – fogalmazott dr. Koósz Attila, a Horvát Köztársaság tiszteletbeli konzulja.


Dr. Koósz Attila: a Mura-híd felújításának egyik nyertese lehet Nagykanizsa

A konferencián egyebek mellett elhangzott: az elmúlt évek pozitív fejlődése ellenére még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a pályázati forrásokban és a turizmusban rejlő lehetőségek kiaknázására, valamint fontos lenne a határ mindkét oldalán a KKV-k digitális átállásának támogatása is.

A magyar-horvát gazdasági konferenciával bővebben a Kanizsa TV hétfői Híradójában foglalkozunk.