GasztroKanizsa: Vaníliás, kerekrépakrémes kosárka

facebook megosztás

Harmadik alkalommal vettek részt a Miklósfai Répafőző Fesztiválon a Szepetneki „Hadd főzzek ma magamnak!” Főzőklub tagjai. Végh Jenőné Rózsika vaníliás, kerekrépakrémes kosárkával, míg barátnője, Markács Zoltánné Aranka kerekrépás édesburgonyás rétessel nevezett be a verseny répás édességek kategóriájába.


Végh Jenőné (balra) először családja körében „tesztelte” a kosárka receptjét (Fotó: Kanizsa)

A zsűri tetszését a kosárka nyerte el, 3. helyezéssel jutalmazták a finomság készítőjét. A kosárka receptjét karácsonykor találta ki Rózsika, s mivel ízlett a családjának, elhatározta, nagyobb mennyiségben is elkészíti, és ezzel jelentkezik a fesztiválra.

A tészta hozzávalói:

30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 egész tojás, késhegynyi sütőpor.

Elkészítése:

Összedolgozzuk a linzer hozzávalóit, és folpackba csomagolva a hűtőszekrénybe tesszük 1 órára. Ezt követően a tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk, a kosárka méretére vágjuk, és a formákba nyomkodjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon halvány barnára sütjük.

A krém hozzávalói:

30 dkg kerekrépa, 1 dl tej, 5 púpos evőkanál kristálycukor, 0,5 csomag vaníliás cukor, 2 tojás sárgája, liszt, 0,5 liter tej, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 3-4 csepp vanília aroma.

Elkészítése:

A kerekrépát a legkisebb lyukú reszelőn lereszeljük, majd vaníliás-cukros tejben puhára pároljuk, kihűtjük, azután leturmixoljuk. A 2 tojás sárgáját 4 evőkanál kristálycukorral habosra keverjük, fokozatosan hozzáadjuk a 4 evőkanál lisztet, és a fél liter tejet. Felfőzzük és hűlni hagyjuk. A margarint habosra keverjük a porcukorral, majd a három krémet egybedolgozzuk, ízesítjük az aromával, habzsákba tesszük, és a kosárkákba töltjük.

Díszítése:

Halvány rózsaszínűre felolvasztunk 10 dkg kristálycukrot, egy vékony szelet nyers répát beledobunk, rövid ideig pároljuk, majd kivesszük. A grillázst még melegen a krém tetejére csepegtetjük.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.