„Ma is bennünk él…” – kiállítás Szekeres Emil emlékére

facebook megosztás

Szépség és harmónia címmel nyílt új kiállítás a Magyar Plakát Házban. A Thúry György Múzeum és a Kanizsai Képző- és Iparművészek által szervezett tárlat Szekeres Emil, a város és a régió egyik meghatározó festőművészének emléke előtt tiszteleg.

A Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének nem ez az első kiállítása, amely a helyi közösség számára meghatározó művészt helyez a középpontba. 2015-ben Kustár Zsuzsa iparművészre, tavaly májusban pedig Pék Pál költőre, pedagógusra emlékeztek a szervezet által meghirdetett pályázat résztvevői. A magyar kultúra napja alkalmából megnyílt tárlattal Szekeres Emil előtt hajt fejet a szervezet.


Stamler Lajos szerint Szekeres Emil igényessége zsinórmérték sok művész számára (Fotó: Gergely Szilárd)

– A kötelék nagyon szoros köztünk: ha ő nem lett volna, ez az egyesület sem létezne, hiszen a jogelőd megalapítása többek között az ő nevéhez köthető – szögezi le mindjárt Stamler Lajos elnök. – Sokakat Haraszti László terelgetett a művészvilág felé, a ’80-as évek közepétől viszont többünknek, Kotnyek Istvánnak, Ludvig Zoltánnak és nekem is Szekeres Emil volt a mentorunk.

Szekeres Emil 1934-ben született Kaposváron. Nagykanizsára 1974-ben költözött, s azóta is itt élt, dolgozott. Tanulmányait 1961-ben fejezte be a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ahol Kmetty János, Kádár György és Barcsay Jenő volt a mestere. Számos európai országban tett tanulmányutat, pályázatokon vett részt, és több díjjal is jutalmazták tehetségét.

– Emilt a sikerei ellenére is nagyon szerény, visszahúzódó embernek ismertük meg, aki nem szerette az önreklámozást – folytatja a visszaemlékezést Stamler Lajos. – A szakmabeliek viszont egyöntetűen vallották, és vallják ma is: a régió egyik meghatározó festőművésze volt. Igényességével mindannyiunk számára zsinórmértéket jelentett.  Ez a szellem ma is jelen van, és mértéket ad az egyesület tagjainak.

A festőművész tavaly márciusban, 85 éves korában halt meg. Példaértékű munkabírással, fáradhatatlanul alkotott élete végéig: társai szerint ahogy lélegzett, úgy festett.

– A kiállítással rá és az életművére szeretnénk felhívni a figyelmet. Arra, hogy a hagyatékát, amely jelenleg még egyben van, a városnak valamilyen módon, az anyagi lehetőségeihez mérten, meg kellene vásárolnia, hogy a városi gyűjteménybe bekerülhessen.

A tárlat címe – Szépség és harmónia – szintén Szekeres Emil személyiségére utal. Aki ismerte, tudja, mennyire kiegyensúlyozott, mélyen érző és gondolkodó ember volt, mondja Stamler Lajos. Mindig a szépet kereste, amelyről hitte, hogy a világrend egyfajta cementje, kötőanyaga. Úgy tartotta, a szépség és a harmónia az, amely az ember számára az életet élhetővé teszi.

– A képeiből is ez sugárzik. Ha megfigyeljük a halála előtti négy-öt évben készült festményeket, azt látjuk, művészete újra felpezsdült: olyan fantasztikus színvilággal, gyönyörű kolorittal, líraisággal és zeneiséggel dolgozott, amely a művészettörténészek számára izgalmas téma lehet a jövőben, ahogy annak a kérdésnek a vizsgálata is, hogy milyen helyet foglal el a magyar kortárs képzőművészetben.

Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese több alkalommal is méltatta Szekeres Emilt egy-egy kiállítása megnyitóján Nagykanizsán. 2016-ban például arról beszélt: a művész nem a klasszikus értelemben vett szürrealizmust, hanem annak egyfajta tovább élését képviseli. Egy másik alkalommal így vallott róla: „Képes arra, hogy a rútat, az ijesztőt, a fájdalmast is lágy, harmonikus formák segítségével jelenítse meg. Ma már nem tudja elképzelni, hogy másképpen fessen, esetleg visszanyúljon valamelyik korábbi, komor színvilágú és hangulatú, vagy éppen realistább szemléletű ciklusának festői fogalmazásmódjához.”

Szekeres Emil munkái megtalálhatók Nagykanizsán, a Magyar Nemzeti Galériában, Kaposváron és Zalaegerszegen is. Egyebek mellett innen jött az ötlet, hogy a mostani tárlatra a megyeszékhelyi Vitrin Képzőművészeti Egyesületet is felkérjék. A Magyar Plakát Házban február végéig huszonnyolc alkotó szépség és harmónia ihlette festményei, grafikái, fotói, kisplasztikái és anyagkísérletei láthatók, Szekeres Emil égisze alatt.

Nemes Dóra

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.