GasztroKanizsa: Sörkorcsolya az Olaj utcából

2020. jún. 6.

Ha a naptár nem is mutat piros betűs ünnepet, az Olaj utcában lakó Kállay Sándorék és a szomszédjaik mindig találnak alkalmat az összejövetelekre, baráti beszélgetésekre. A 4 lakásos sorház lakói legutóbb a koronavírus-járvány miatti kijárás korlátozás feloldásának örömére koccintottak, de nem feledkeztek meg a ház hölgytagjainak a születésnapjáról sem.

Sándor elárulta, hogy nem erőssége a konyhatudomány, de ha hirtelen muszáj összeütni valamit, akkor az még megy neki! Mint azt az ünnepeltek elégedettsége is mutatta, a grillezésnél, szalonnasütésnél megállta a helyét. Keze munkájának köszönhetően ínycsiklandozóan illatozott az ünnepi asztalon a sültkolbász, a sültszalonna, a csirkecomb, a sertéscsülök és a főtt tojás. A savanyúságokat az asszonyok állították össze, míg a ropogós sörkorcsolyával a feleség, Marika lepte meg a vendégeket. Az előkészületeket a két unoka, Dániel és Kira is megfigyelte. A füstölt sertéscsülök levéből bablevest főzött csipetkével a ház asszonya, de ez nem került aznap az asztalra.


Fotó: Kanizsa

A sörkorcsolya receptje

Hozzávalók:

70 dkg liszt, 4 dl tej, 5 dkg élesztő, 2 db tojás sárgája, 3 evőkanál étolaj, 1 kávéskanál só, pici cukor, 15 dkg sajt, kevés kömény.

A tésztalapok megkenéséhez külön kell még 1 kocka ráma margarin, és 1 evőkanál só.

Elkészítése:

Az élesztőt kevés tejben kevés cukorral felfuttatjuk, majd a hozzávalókkal jól kidolgozzuk és 9 db cipóra osztjuk. A cipókat egyesével kerekre nyújtjuk és minden lapot megkenünk a puha, sós margarinnal. Ezekből három-három lapot egymásra rakunk és a tetejét is megkenjük. Nyolc vagy tizenhat háromszögre vágjuk és a szélesebb felén kezdjük el feltekerni ugyanúgy, mint a sós stanglit.

A kiflik tetejét megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk sajttal vagy köménnyel.

(Sütés előtt a tepsit nem kell kikenni sem zsírral, sem olajjal.)

Bakonyi Erzsébet