Tudásbővítés az otthonokban – a szakember tanácsai (IX.)

Hamarosan befejeződik a tanév, vége a tanulásnak. A járványügyi helyzet javulása lehetővé teszi, hogy nyári programokat szervezzünk a gyermekeknek. A fiatalok nagy része hagyományosan nyári táborokban tölti a szünidő egy részét. Ez hasznos a gyereknek, hasznos a szülőnek. Különösen az elmúlt hónapok után jót tenne, ha külön életet élnének. Akkor most menjen táborba a gyerek?


A tavalyi Zöldtáborban tűzoltók frissítették fel a diákokat a bemutató után

Sok szülő aggódik, félti gyermekét. A túlaggódó szülő hajlamos átadni félelmeit csemetéjének. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a gyerekek nagyon jól olvasnak mások gesztusaiban, mimikájában, ezáltal hamar megértik, átveszik a másik lelki állapotát – kezdte állandó szakértőnk Sipos Edit.  A pszichológus szerint, ha a szülőnek nehéz az elválás, érdemes dolgoznia kicsit a saját szorongásán. Ilyen esetben sokat segít, ha beszélget más, pozitív hozzáállású szülővel, beszerez minden információt a tábor működéséről, a táborvezetőről. Ne mondja azt elválásnál, hogy ő milyen szomorú lesz gyermeke nélkül az elkövetkező napokban – tanácsolta a szakember.


Ki, mit fogott? Halmustra a Zalaerdő Zrt. horgásztáborában

Azt is figyelembe kell venni, hogy a gyerekek nem egyformán viszonyulnak a táborozáshoz. Életkoruktól és személyiségüktől is függ, hogy mennyire motiváltak. Ezeket a szempontokat mindig figyelembe kell venni és eszerint választani táborozási típust – mondta a pszichológus. 6-8 éves gyerekeknek a hazajárós táborok ajánlottak, hiszen ők még nincsenek felkészülve a szülőktől történő, több éjszakán át tartó különléttől. 9-10 éves életkorú gyerekek viszont szívesen ízlelik meg már az önállóságot, ők egy hétre is szívesen elmennek otthonról. A serdülők pedig már vágynak is a családon kívüli élményekre. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a zárkózottabb, az otthoni létet jobban kedvelő gyerek, mindegy hány éves, neki a hazajárós táborozás lehet a szimpatikusabb. Ha azt látjuk, hogy a gyerek bizonytalan, próbálkozzunk a meggyőzésével, motiválásával. Mesélhetünk neki saját táborozós élményeinkről, kalandjainkról. Ha ellenáll, ne erőltessük a táborba menést, csak akkor menjen, ha ő szeretne – tanácsolta Sipos Edit.


Kikapcsolódás Szentpéterföldén, ahol idén is szervez tábort a Zalaerdő Zrt.


Az elmúlt években a közös kutyasétáltatás is része volt a programnak az ifjú állatvédők táborában

A tábor kiválasztásánál fontos szempont az érdeklődési kör is. A szülők hajlamosak arra, hogy hasznossági szempontból válasszanak tábort gyermeküknek. Szeretnék, ha „fejlesztő” lenne csemetéjük számára. Figyelembe kell azonban venni, hogy a tábor elsősorban nem a tanulásról szól, hanem a kikapcsolódásról, pihenésről, feltöltődésről. Csak akkor érzi majd jól magát a gyerek, ha számára megfelelő program lesz a táborban. Arra is figyeljünk, hogy háromnál több táborba semmi esetre se menjen egy nyáron egy gyerek, valamint az egyes táborok közt legyen szünet, hogy fel tudja dolgozni élményeit – hangsúlyozta a szakember, majd hozzátette: ha először megy táborba a fiatal, lehetőség szerint környékbeli táborokból válasszunk, a döntést pedig ő hozza meg. Ha könnyen barátkozós, talpraesett gyerekünk van, ő könnyen elboldogul majd egy olyan táborban is, ahol nincsenek ismerősei. Azok, akik nehezebben barátkoznak, jó, ha testvérükkel, barátaikkal mennek táborba, ez növeli biztonságérzetüket. Ottalvós táboroknál fontos, hogy legyen lehetőség telefonálásra. A szülőket azonban óva inteném attól, hogy bármikor rátelefonáljanak gyerekükre - figyelmeztetett a pszichológus. Legyen a telefonos kapcsolattartásnak előre megbeszélt módja, célszerű a hívás kezdeményezését a gyerekre bízni. Legyen arra is lehetőség, hogy a gyerek biztos lehessen abban, ha nem érzi jól magát a táborban, szülei érte mennek, és nem róják fel neki, hogy milyen sokba került kifizetni a tábor díját – tanácsolta Sipos Edit.


Tanítás mellett, kényeztették is az ebeket tavaly az ifjú állatvédők táborában

A gyermeket készítsük fel a táborozásra, jó, ha szülő és gyerek együtt csomagol. Lehetőleg a megszokott ruhatárát pakoljuk be, ez megkönnyíti számára holmijai rendben tartását. A táborozásnak persze a kínálat és a pénztárca is határt szab. Az önfeledt nyári időtöltés, a megfelelő kikapcsolódás kiválasztásának a szakember szerint mégis a legfontosabb szempontja, hogy csak akkor engedje el a szülő táborba a gyerekét, ha mind a táborban, mind pedig gyerekében maradéktalanul megbízik!

Vuk Anita