Ártalmas is lehet a klímaberendezés használata

facebook megosztás

Gyakran csak klímával tudjuk elviselni a nyári hőséget. A légkondi használata azonban amennyire hasznos, annyira ártalmas is lehet. A szakemberek szerint érdemes néhány tanácsot megfogadnunk, mielőtt bekapcsoljuk a berendezést.

Az autós klíma karbantartása a téli hónapokban kezdődik, ugyanis nem szabadna a rendszert hónapokra üzemen kívül magára hagyni. A kezdeti kellemetlen szagok elkerülése érdekében pedig érdemes nyaranta kicseréltetni az utastér szűrőjét. Ahhoz, hogy a szervezetünk is könnyen alkalmazkodni tudjon, 20%-kal csökkenthetjük a belső hőmérsékletet. Például, ha kint 30 fok van, akkor az autónkban 23-24 fokra kell beállítanunk a klímát. 

– Nyári nagy melegben a klímarendszer fokozottan működik, de az igazán nagy igénybevétel, amikor megáll az autópályán a sor, negyven fokos meleg van, nyolcvan fokos az aszfalt és a rendszernek erőn felül kell teljesítenie. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy megszűnik a hűtés, túlforrósodik, túlnyomás keletkezik a rendszerben és nem fog működni a klíma. Ezt megelőzendő, mindenképp azt javasoljuk, hogy egy-egy nagyobb utazás előtt a klímarendszert vizsgáltassák át szakszervizben – mondta el Moór András, a Moór Kft. ügyvezetője.

Széles a választék a lakásklímák kínálatában, de fontos, hogy ne a dizájn legyen az elsődleges szempont a vásárláskor. A készülék elhelyezésére fokozottan oda kell figyelnie annak, aki a berendezés előnyeit szeretné élvezni.

– Nagyon sok hibát látok klímatelepítéskor, hogy a rosszul elhelyezett klíma kényelmetlenné teszi a használatot. Nagyon sokszor panaszkodnak, hogy egy hálószobában vagy nappaliban rosszul elhelyezett klíma huzatérzetet okoz, rosszul érzi magát az ember, amikor használja. Ez annak köszönhető, hogy nagyon sokszor nem megfelelő helyre telepítik a klímákat és ezért ott már nem is megfelelően működik – fogalmazott Fazekas Sándor, a Hőcentrum Kft. ügyvezetője.

A szakemberek szerint akkor megfelelő egy légkondi, ha észrevétlen marad, vagyis a használata közben nem érezzük, hogy hűtött a helyiség.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.